Oliver kakvog niste poznavali: Otkriveno kako je nastala pjesma 'Kad mi dođeš ti'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marko Prpic/PIXSELL
Otkad je on otišao, nemam nikoga. Ja više nemam koga nazvati da popričamo – rečenica je koju sjetnim glasom izgovara Zlatan Stipišić Gibonni u dokumentarnom filmu o životu legendarnog Olivera Dragojevića, čija će premijera biti na drugu godišnjicu njegove smrti 29. srpnja u 20.05 sati na HTV-u 1. Riječ je o filmu iz serijala „A Porina dobiva...“, čiji je scenarist i redatelj Toni Volarić.

U ekraniziranoj biografiji nezaboravnog Olivera opisuju oni koji su ga najbolje poznavali – supruga Vesna, prijatelji Brico, Bata, Vinko Barčot, Zlatan Stipišić Gibonni, Zorica Kondža, Tedi Spalato, Tomislav Mrduljaš, Ante Gelo i drugi, piše Večernji

– Počeli smo snimati 25. ožujka prošle godine u Veloj Luci, a posebno sam zahvalan Oliverovoj supruzi Vesni koja nas je pustila u njihovu kuću. To je kuća u kojoj je Oliver živio posljednjih nekoliko godina jer više nije htio spavati u brodu. Naime, prije su imali kuću više u mjestu pa, kad bi Oliver išao u ribe, onda bi i prespavao u brodu – kaže Volarić.

O pokojnom Oliveru posebno su zanimljivo govorili njegovi prijatelji. Vinko Barčot radi kao carinik, no napisao je neke od poznatih pjesama poput „Kad mi dođeš ti“, „Zemlja dide mog“ ili „Ne diraj moju ljubav“. – Oliver je bio običan čovjek, bez obzira na slavu i bogatstvo. On je bježao od statusa zvijezde i trudio se biti običan. A običan je mogao biti samo na moru. U filmu Vesna kaže da su ga svi pitali zašto toliko često ide na more, pogotovo u siječnju kada je hladno. Odgovorio joj je: „Zato jer ništa ne čujem“. Zapravo, cilj mu je bio da pobjegne od buke i sluša samo tišinu mora, baš kako se i zove jedan od njegovih albuma – kaže autor filma i dodaje kako je teško bilo naći zanimljive i nepoznate podatke o nekom tko je bio popularan ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj regiji.
U dokumentarcu se doznalo i kako su nastale neke od Dragojevićevih pjesama. Primjerice, dosad se nije znalo da je za snimanje „Kad mi dođeš ti“ najviše zaslužna njegova Vesna.

– Vinko Barčot mu je poslao, ali nije navaljivao, jer bili su prijatelji. Prolazili su dani i tjedni i Barčot se već pomirio da je Oliver neće snimiti. Kad ga je Oliver nazvao, Vinko nije znao da je to jedna jedina pjesma za koju ga je Vesna molila da je uvrsti na album. Dakle, tijekom cijelog njihova braka ona je samo taj put inzistirala da bi trebao snimiti neku pjesmu koja mu se na prvu nije svidjela. A danas tu pjesmu pjevaju milijuni ljudi – kaže Volarić, koji je dobio i nikad viđene privatne snimke Olivera koji je slavio s obitelji ili do šest ujutro zabavljao ljude po lokalnim konobama u Veloj Luci.

Popularni Članci