/* */

NEZDRAVA HRANA Provjerite što vam se može dogoditi ako često jedete gotova jela

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: © sveta - Fotolia.com

Sve više ljudi u nedostatku vremena poseže za gotovim obrocima.

Britanski Independent piše, a prenosi Index.hr, da se konzumacija takve hrane u toj zemlji povećala pet puta u posljednjih 40 godina. Mnoštvo kalorija i visok udio masti u nekim od tih proizvoda možete vidjeti čim bacite oko na etiketu, no mnogo su opasnije one stvari koje nećete vidjeti na njoj.

Jedan od problema je i način na koji se ta hrana priprema. Kuhanje je jednako važno za naše zdravlje kao što je i količina šećera, soli i masti koju neka hrana sadrži. Cikla koja u vodu u kojoj se kuha pušta ljubičastu boju zoran je prizor kako se iz hrane gube hranjive tvari. No drugi nutrijenti nestaju nezapaženo u vodu u kojoj se kuhaju, poput vitamina B iz lisnatog povrća ili antikancerogenih glukozinolata iz prokulica i kupusa.

Gubitak hranjivih tvari možemo smanjiti kuhanjem povrća na pari ili korištenjem vode u kojoj se kuhalo, no kod gotovih jela ne možemo kontrolirati način na koji se pripremaju i ne znamo jesu li tvrtke koje su ih proizvodile vodile računa o tome da ih pripreme tako da zadrže nutrijente.

Etikete na gotovim jelima ograničene su samo na masti, šećere i soli, na njima nema vitamina ni antioksidansa. Čak i kad piše količina vitamina, ona se odnosi na sirovi, a ne na gotovi proizvod.

Skuplje sastojke zamjenjuju jeftinima

Neki proizvođači gotovih jela ugrožavaju zdravlje kupaca zamjenjujući zdrave sastojke nezdravima, primjerice za gotovi humus i pizze koristi se ulje repice, iako se ta jela tradicionalno pripremaju sa skupljim djevičanskim maslinovim uljem. Drugi primjer je način obrade maslina, u kojem se gube blagotvorni antioksidansi koji smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Nutritivne vrijednosti gotovih jela važne su posebice starijim osobama koje žive same, a koje se oslanjaju na takvu hranu. Istraživanja su pokazala da stariji ljudi iz gotovih jela ne dobivaju dovoljno omega-3 masnih kiselina, vitamina B i D te minerala poput kalcija, magnezija i selena.

Izgubljene hranjive tvari nisu jedini problem. Kancerogeni poznati kao heterociklički amini nastaju kad se meso peče na visokim temperaturama. Proizvodi poput pilećih medaljona i ražnjića sadrže visoke razine tvari poznatih kao završni proizvodi glikacije (AGE), koji su povezane s rizikom od dijabetesa i demencije.

Loša prehrana zaslužna je za epidemiju kroničnih bolesti više od pušenja i nedostatka fizičke aktivnosti.  

IZVOR: index.hr

Popularni Članci