/* */

Neke činjenice iz povijesti spremanja hrane

Autor: dubrovackidnevnik.hr

Ako je nešto konstanta kroz ljudsku povijest, onda je to spremanje hrane. Svakodnevno, više puta dnevno, ne možete pobjeći od toga. Jednostavno trebamo jesti. Treba imati i ideju što spremiti, jer ne možemo stalno isto. I onda tražimo po Facebook grupama, poput “Što ću kuhat danas”, smišljamo nove recepte, isprobavamo sastojke.

Od sakupljača preko poljodjelca do master chefa

Smatra se da je priprema jela i obroka započela prije pola milijuna godina, a najstariji opisi o pripremi hrane i pića pronađeni su kod starih Egipćana iz nekih tri tisuće godina prije Krista. Iako je hrana stara koliko i čovječanstvo (možda je osjećaj gladi prvi osjećaj koji je čovjek uopće iskusio), znanost o prehrani stara je tek nekih 200 godina. 

Povijest razvoja prehrane možemo okvirno podijeliti u tri razdoblja: pred-agrokulturno doba koje karakterizira sakupljanje hrane, lov i ribolov. Hrana se jede sirova sve do otkrića vatre. Ljudi su bili domišljati, pa su koristili različite predmete za sakupljanje: od oklopa kornjača do školjki i kore drveta.

U dobu agrikulture uzgajaju se biljke, te udomaćuju životinje koje postaju glavni izvor prehrane. Razvija se agrikultura na plodnim zemljištima, i to na više mjesta u svijetu. A agro-industrijsko doba traje tek posljednjih 150 godina, pod utjecajebm novih činjenica iz kemije, biologije, mikrobiologije i ostalih znanosti utječe na razvoj agronomije i njenih osnovnih hrana: nutricionizma, genetike i higijene.  

Prve kuharice

Hrana je oduvijek bila u centru ljudske egzistencije. Pračovjek iz starijeg kamenog doba čitave je dane provodio u potrazi za hranom. U Egiptu faraoni nisu odlazili na onaj svijet bez svojih pekara i kuhara; u srednjem vijeku pripremanje hrane postalo je dovoljno kompleksno da su nastale prve kuharice. 

Od trenutka kad čovjek nije morao svo svoje vrijeme provoditi u potrazi za hranom, mogao je početi razvoj kulture i civilizacije. Ali čak i danas mnogima se čitava egzistencija vrti oko hrane.

jj

Kult hrane

Onima siromašnijima se život puno više usredotočen na hranu, zato jer je imaju premalo. U Rimu je kult hrane doveden do apsurdnih razmjera, tako da su apsolutno pretjerivali u neumjerenosti u jelu i piću. U srednjem vijeku ljudi su bili neuhranjeni zbog loše ishrane, a industrijska revolucija uz ogroman tehnološki napredak donijela je masovnu produkciju i distribuciju hrane. Ovisnost o vrtu i polju više nije potrebna (iako je lijepo imati svoj vrt!). Danas možemo reći da živimo u izobilju, sve je dostupno!

Vaša personalizirana pričo-kuharica

Ako ste pasionirani kuhar, evo prilike da napravite svoj kuharski projekt, vlastitu personaliziranu kuharicu sa vašom kolekcijom “the best of” recepata. To vam omogućuje vaš Lidl, i to ako skupite dovoljno bodova u Lidlu. U periodu do 31. 12. Za svaku kupnju od 150 kuna osvojite po jedan bod, a za 6 sakupljenih bodova možete zatražiti poklon bon za vašu pričo-kuharicu.

Kuharica bi moglo biti koliko i kuhara, ali zašto ne dodati vaš osobni “touch” u kuharicu, i možda napraviti karijeru od onoga što radite najbolje? Personalizirana kuharica uključuje i vašeg avatara, recepte kroz pričanje priča.

jj

Kroz čitavu povijest čitav se društveni život odvijao oko stola. Zašto bismo mi bili iznimka? Posjetite Lidl i skuhajte svoje priče! I onda pričajte što ste skuhali!

Popularni Članci