Neke činjenice iz povijesti spremanja hrane
Ako je nešto konstanta kroz ljudsku povijest, onda je to spremanje hrane. Svakodnevno, više puta dnevno, ne možete pobjeći od toga. Jednostavno trebamo jesti. Treba imati i ideju što spremiti, jer ne možemo stalno isto. I onda tražimo po Facebook grupama, poput “Što ću kuhat danas”, smišljamo nove recepte, isprobavamo sastojke.
Od sakupljača preko poljodjelca do master chefa
Smatra se da je priprema jela i obroka započela prije pola milijuna godina, a najstariji opisi o pripremi hrane i pića pronađeni su kod starih Egipćana iz nekih tri tisuće godina prije Krista. Iako je hrana stara koliko i čovječanstvo (možda je osjećaj gladi prvi osjećaj koji je čovjek uopće iskusio), znanost o prehrani stara je tek nekih 200 godina.
Povijest razvoja prehrane možemo okvirno podijeliti u tri razdoblja: pred-agrokulturno doba koje karakterizira sakupljanje hrane, lov i ribolov. Hrana se jede sirova sve do otkrića vatre. Ljudi su bili domišljati, pa su koristili različite predmete za sakupljanje: od oklopa kornjača do školjki i kore drveta.
U dobu agrikulture uzgajaju se biljke, te udomaćuju životinje koje postaju glavni izvor prehrane. Razvija se agrikultura na plodnim zemljištima, i to na više mjesta u svijetu. A agro-industrijsko doba traje tek posljednjih 150 godina, pod utjecajebm novih činjenica iz kemije, biologije, mikrobiologije i ostalih znanosti utječe na razvoj agronomije i njenih osnovnih hrana: nutricionizma, genetike i higijene.
Prve kuharice
Hrana je oduvijek bila u centru ljudske egzistencije. Pračovjek iz starijeg kamenog doba čitave je dane provodio u potrazi za hranom. U Egiptu faraoni nisu odlazili na onaj svijet bez svojih pekara i kuhara; u srednjem vijeku pripremanje hrane postalo je dovoljno kompleksno da su nastale prve kuharice.
Od trenutka kad čovjek nije morao svo svoje vrijeme provoditi u potrazi za hranom, mogao je početi razvoj kulture i civilizacije. Ali čak i danas mnogima se čitava egzistencija vrti oko hrane.
Kult hrane
Onima siromašnijima se život puno više usredotočen na hranu, zato jer je imaju premalo. U Rimu je kult hrane doveden do apsurdnih razmjera, tako da su apsolutno pretjerivali u neumjerenosti u jelu i piću. U srednjem vijeku ljudi su bili neuhranjeni zbog loše ishrane, a industrijska revolucija uz ogroman tehnološki napredak donijela je masovnu produkciju i distribuciju hrane. Ovisnost o vrtu i polju više nije potrebna (iako je lijepo imati svoj vrt!). Danas možemo reći da živimo u izobilju, sve je dostupno!
Vaša personalizirana pričo-kuharica
Ako ste pasionirani kuhar, evo prilike da napravite svoj kuharski projekt, vlastitu personaliziranu kuharicu sa vašom kolekcijom “the best of” recepata. To vam omogućuje vaš Lidl, i to ako skupite dovoljno bodova u Lidlu. U periodu do 31. 12. Za svaku kupnju od 150 kuna osvojite po jedan bod, a za 6 sakupljenih bodova možete zatražiti poklon bon za vašu pričo-kuharicu.
Kuharica bi moglo biti koliko i kuhara, ali zašto ne dodati vaš osobni “touch” u kuharicu, i možda napraviti karijeru od onoga što radite najbolje? Personalizirana kuharica uključuje i vašeg avatara, recepte kroz pričanje priča.
Kroz čitavu povijest čitav se društveni život odvijao oko stola. Zašto bismo mi bili iznimka? Posjetite Lidl i skuhajte svoje priče! I onda pričajte što ste skuhali!