Neka se šporki makaruli i ove Feste nađu na vašem stolu

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Domaća gastro stručnjakinja Marija Turkalj Matičević ispričala nam je kako se priprema za najvažniji blagdan Grada, ali i podijelila svoj recept za šporke makarule te otkrila gdje po najbolje namirnice

Pripreme za najveću dubrovačku festu već su u punom jeku. Festa svetog Vlaha ove godine doživjet će svoje 1051. izdanje, a o običajima Grada razgovarali smo s našom Marijom Turkalj Matičević, zaljubljenicu u dubrovačku tradiciju i gastronomiju koja, zajedno sa sestrom Anom već 8 godina uspješno provodi projekt Dubrovnik Food Story.

Svi mi Dubrovčani jedna čekamo Festu sv. Vlaha da nas „probudi“ iz zimskog sna jer cijeli grad zaista živne tijekom Feste. To je dan koji „dohodi jednom na godinu“ i koji je uz Badnjak najvažniji i najsvečaniji dan u Gradu. Sve je puno narodnih nošnji i zastava, jedinstvena je to prilika da vidimo različite narodne nošnje dubrovačkog kraja. Na sam dan tradicionalno nas probudi pucnjava trombunjera ispod prozora. Obavezno se ujutro ide u Stari Grad na procesiju, nekad smo se popodne iza ručka vraćali i na tombulu jer i ona je dio Feste. Bude veselo jer je poznato gađanje ljutim narančama onog koji je okretao brojeve na Luži.  Kaže se da svaki grad ima svog zaštitnika, ali sveti Vlaho ima svoj Grad“, objašnjava Marija.

Osim svečane procesije i dizanja Vlahovog barjaka na Orlandovom stupu, Festu prate i tradicionalne blagdanske delicije, od kojih su zasigurno najpoznatiji specijalitet šporki makaruli. Iako svaka dubrovačka obitelj vrlo vjerojatno ima drugačiji recept za pripremu makarula, jedna im je stvar zajednička, a to je glavna namirnica – tjestenina makaruli koja se, uz brojne druge tradicionalne namirnice trenutno na policama dubrovačkih Studenac trgovina može pronaći po akcijskim cijenama.

Dubrovačka gastro priča

Marija i Ana posvećene su njegovanju dubrovačke tradicije, s posebnim naglaskom na gastronomiju. Njihov projekt uključuje niz aktivnosti poput gastro ture „Dubrovnik na pjatu“ koja se sastoji od obilazaka vrhunskih restorana koji spremaju tradicionalna dubrovačka jela, degustaciji dubrovačkih vina te zanimljivim pričama iz dubrovačke povijesti. Također, sestre u sklopu projekta vode i vlastiti kulinarski blog, ali i tradicionalnu školu kuhanja „Pick. Cook. Eat.“ koja predstavlja zaokruženo i neponovljivo gastro iskustvo po principu „od vrta do stola“. 

 „Iz velike ljubavi prema hrani i tradiciji rodila se ideja da pokušamo tu kombinaciju približiti svim gostima koji dolaze u Dubrovnik. Trudimo se gostima prenijeti najljepši doživljaj Grada, a mislim da nema boljeg načina nego okupiti ih oko stola uz dobru hranu i kapljicu dobrog vina. Kroz gastro priču ih upoznajemo s  lokalnim običajima i ljudima koji ovdje žive. Njegujemo domaće i lokalno, a možemo reći da se naš prvobitni hobi pretvorio u posao u kojem zaista uživamo“, rekla nam je Marija te dodala kako i u njenoj obitelji postoje određeni običaji koji se nikada ne preskaču kada je Festa svetog Vlaha u pitanju.

Naime, običaj je da se cijela obitelj nakon glavne procesije okupi u obiteljskoj kući na zajedničkom ručku. Majka je zaslužna za glavno jelo koje uključuje juhu, meso i njoke od griza te šporke makarule, dok je Marija zadužena za desert – tortu od badema i ljutih naranči. Iako je obično zadužena za „slatki“ dio, Marija nam je odlučila pripremiti šporke makarule i to prema majčinom receptu.

Da je dobra priprema je pola posla, zna i Marija, stoga se po sve potrebne namirnice uputila u dubrovački hiper Studenac u kojem se, povodom Feste svetog Vlaha po akcijskim cijenama mogu pronaći sve namirnice potrebne za ovo tradicionalno jelo – od makarula, preko junećeg mesa, sira i pršuta, pa sve do izbora kvalitetnih Ragusa vina. 

Šporki makaruli obično se poslužuju gostima tijekom cijele Feste. Sam naziv „šporki“ dobili su zbog toga što je gostima koji bi došli posljednji, nerijetko ostala samo tjestenina bez mesa i s tek malo umaka. Nadam se i da se mama neće ljutiti što sam joj „posudila“ recept i podijelila ga s vašim čitateljima“, kroz smijeh zaključuje Marija.

U nastavku pročitajte recept, a po sve sastojke trk u dubrovačke Studenac trgovine, gdje se sve namirnice potrebne za pripremu šporkih makarula nalaze na akcijskim cijenama.

 

Nazdravlje vam Festa svetog Vlaha!

RECEPT ZA ŠPORKE MAKARULE SESTARA IZ DUBROVNIK FOOD STORYJA:

Za 4 osobe:

Sastojci:

2- 3 glavice luka srednje veličine                      

700 g junetine ( od plećke)

3 mrkve

2-3 česnja (češnjaka)

1 jušna žlica koncentrata rajčice

1/2 žličice senfa

1 žličica mljevene paprike

malo kanjele (cimeta)

3-4 klinčića ili mljevenog klinčića

1,5-2 dcl crnog vina

1 dcl prosecca

petrusin (peršin), sol, papar

makaruli

Priprema:

Nasjeckati sitno luk, češnjak i peršin. Meso izrezati na kockice, a mrkvu oguliti i naribati. Na maslinovom ulju zažutjeti luk, dodati meso, naribanu mrkvu, češnjak i peršin. Kada meso dobije boju, po potrebi doliti malo vode i poklopiti zdjelu. Ostaviti da se dinsta oko 30 minuta. Nakon toga se dodaju začini, zalije se vinom i proseccom, po potrebi dodati vodu da prekrije meso i ostaviti da se dalje kuha na tihoj vatri dok alkohol ne ispari i meso ne omekša. Ovaj umak obično se priprema dan prije jer je boljeg okusa, a na sam dan Feste samo se skuhaju makaruli. U posoljenu provrelu vodu dodaju se makaruli te se kuhaju par minuta. Makaruli se serviraju na tanjur i preliju umakom. Po želji se mogu posuti naribanim sirom.

Popularni Članci