/* */

Ne prilazite ovoj hrani jer vas neće zasititi nego ćete biti još gladniji

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Rostislav Sedlacek/Fotolia

Istina je da je svaka kalorija - kalorija, no najčešće ne razmišljamo o tome da određene kalorije na određeni način utječu na to što ljudi konzumiraju poslije. Naime sve više znanstvenika vjeruje da određena hrana može poremetiti kemijske signale u našem tijelu i uzrokovati intenzivnu žudnju za još više hrane.

1. Bijeli kruh


Bijeli kruh se sastoji od rafiniranih ugljikohidrata poznatih po tome što potiču osjećaj gladi. Većina vrsta bijelog kruha, ali i tjestenina, sadrže kukuruzni sirup koji ima visok postotak fruktoze, koja se negativno odražava na šećer na krvi.

Nedavno provedeno istraživanje u Španjolskoj, provedeno na više od 9.000 osoba, pri čemu su se ispitivale njihove prehrambene navike i mjerila tjelesna težina, dokazalo je da su osobe koje su jele dvije ili više šnita bijelog kruha dnevno, imale veću šansu biti pretile ili debele tijekom petogodišnjeg razdoblja, od onih koji su jeli manje od šnite tjedno.

2. Slane grickalice


Slane grickalice kao što su krekeri, pereci ili čips jednostavni su ugljikohidrati koji se razgrađuju jako brzo, što znači da čim završite s grickanjem vaš inzulin brzo dosegne vrhunac, ali još brže opadne. Vaše okusne bradavice i mozak povezuju brzo djelujuću energiju sa slatkim, tako da čim počnete osjećati letargiju nakon međuobroka punog natrija, vaš mozak će se zaželjeti slatkoga.

Još jedan razlog zbog čega je jednostavno napuniti se slatkim, nakon što dovršite slane grickalice jest zbog koncepta prozvanog 'osjetno specifična sitost', što znači da se možemo najesti sasvim dovoljno jedne vrste namirnice, no i dalje ćemo žudjeti za nekom drugom, što je kao da jedemo za dva želuca, različitih želja.

3. Alkohol


Randy Seeley, profesor psihijatrije sa Sveučilišta u Cincinnatiju izjavio je da nije znanstveno dokazano da alkohol izaziva glad. No konzumacija alkohola narušava našu mogućnost prosuđivanja, što znači da će ljudi često jesti više nego što njihovo tijelo treba, bez da to shvate.

Također, alkohol obično utječe na razinu leptina - hormona koji se stvara sam od sebe, a koji suspreže apetit. No kad je njegova proizvodnja zaustavljena, isto se događa i s njegovim djelovanjem, što znači da ljudi mogu više žudjeti za hranom.

Cijeli tekst pročitajte na Net.hr-u.

Popularni Članci