Najčešće greške koje radite prilikom pečenja piletine
Često vam se dogodi da prilikom pečenja piletine umjesto sočnog i ukusnog mesa dobijete meso koje je suho, gumeno ili pak zagoreno? Uz pomoć ovih nekoliko trikova jednom zauvijek izbjegnite najčešće pogreške koje činite prilikom pečenja piletine bilo u pećnici, tavi ili na roštilju
Vezanje nogu i krila prije pečenja pileta. Ako noge i krila čvrsto ne zavežete uz tijelo pileta, krajnji rezultat bit će daleko od savršenog. Osim lijepa izgleda, vezanje pileta prije pečenja ima i praktične razloge. Tako čvrsto povezivanje nogu i krila omogućuje ravnomjerno pečenje i sprečava isušivanje mesa. Naime, ako pile ne povežete, vruć zrak cirkulirat će unutar otvorenog prsnog koša te će se taj dio znatno prije ispeći i isušiti.
Pokrivanje pileta tijekom pečenja. Još jedan način da spriječite pretjerano prženje piletine je pokrivanje aluminijskom folijom tijekom prvih 20 minuta pečenja. Ovaj trik usporit će pečenje mesa na prsima te će se taj dio pileta ispeći u isto vrijeme kada i meso na batacima. Folijom lagano prekrijte pile, nemojte ga umotati kako bi zrak mogao lagano strujati između folije i mesa.
Ne znate kada je meso najbolje pečeno. Prilikom pečenja cijelog pileta, najbolje je koristiti termometar koji bi u trenutku idealno pečenog pilećeg mesa trebao pokazivati 140 stupnjeva na području bataka. No ako nemate termometar za kuhanje, poslužite se ručnim testom. Naime, lagano pritisnite mišić na bazi svog palca dok je dlan opušten, upravo bi takvu strukturu trebalo imati sirovo meso. Nakon toga skupite šaku i ponovno pritisnite isti taj mišić, upravo tako bi trebalo izgledati dobro pečeno meso.
Više pročitajte na T-portalu.