' /* */

Jednostavne namirnice koje pripremate svaki dan, ali na posve pogrešan način

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: © Kzenon - Fotolia.com
Saznajte je li neke vaše loše navike u kuhinji negativno utječu na pripremanje jela i ukus hrane. Iako vam se možda čini da dajete najbolje od sebe, puno je toga što vjerojatno radite krivo.

Mrcvarenje pire krumpira


Iako zvuči jednostavno pripremiti pire krumpir, postoje pravila kojih se dobro pridržavati. Dakle, kuhajte krumpir dok ne omekša, a ne dok se ne raspadne. Ocijedite ga dobro i okanite se električnog miksera. Koristite ručnu gnječilicu za krumpir. O tome kakav će biti pire krumpir ovisi dosta i o vrsti krumpira. Crveni krumpir nakon kuhanja ima voštanu teksturu, ne raskuhava se, zadržava oblik i to ga čini odličnim za krumpir salate, ali za pire nije dobar jer ga je potrebno previše gnječiti i pomalo je ljepljiv. Ruset ili Courage vrste krumpira najbolje su za glatki i fini pire.

'Ubijanje' svježeg bilja


Ako svježe bilje držite u plastičnoj vrećici u hladnjaku, vjerojatno će kroz nekoliko dana svježe bilje postati ljigavo i smeđe. Postoji bolji način da ga očuvate. Izvadite bilje iz vrećice, malo mu odrežite završetke i zatim ga umočite u u posudu s vodom kao što biste učinili s buketom svježeg cvijeća. Celer i peršin možete pohraniti u vrećicama u hladnjaku, ali metvicu, timijan, ružmarin i slično bolje, bolje je držati u 'vazi' na sobnoj temperaturi.

Rashlađivanje namirnica kojima to nije potrebno


Možda nam zdrav razum govori da je dobro da sve držimo u hladnjaku, ali nije tako. Krumpir i rajčice, na primjer, izgube teksturu i okus ako ih držimo u hladnjaku.

Uništavanje tjestenine


Mnogi tjesteninu kuhaju u malom posuđu i s nedovoljno vode, ali to nije dobro. Tjesteninu je bolje kuhati u većem posuđu i u većoj količini vode. Prvo pustite da voda proključa, a zatim dodajte tjesteninu.

Pogrešno kuhanje vode


Sigurno ste čuli da je netko za nekoga rekao da ni vodu ne zna zakuhati. To biste mogli biti i vi. Krčkanje i kuhanje se razlikuje i uvelike utječe na ono što kuhate. Kod krčkanja mjehurići se na površini pojavljuju svakih nekoliko sekundi. Kod kuhanja voda bi trebala ključati i imati puno mjehurića. Ako pripremate meso ili ribu stavite namirnice u hladnu vodu i dovedite ih do krčkanja. Ako kuhate povrće ili tjesteninu, ubacite ih u vodu koja je zakuhala.

Ostale pogreške pronađite na Net.hr.

Popularni Članci