JEDINI RECEPT KOJI ĆETE TREBATI Katija Puljizević otkriva kako napraviti savršenu pincu po staroj ričeti
Pinca je za vrijeme uskrsnih blagdana neizostavan dio svake trpeze. Katija Puljizević za Dubrovački dnevnik otkrila je kako napraviti savršenu pincu.
"Ko što svaka festa ima svoje čari, a familija svoje užance, tako se i za Uskrs vazda posebno spravjam! Budući da volim kuhati i to je moja druga ljubav, za feste vazda sama činim slatko jer volim kad mi komin volja po gulozarijama!," tvrdi Katija koja s pripremama počinje već u petak.
"Na Veliki petak se mijesu teharice i fogace. Netko ih zove i pinca. Teharica se čini od istoga tijesta kao i pinca samo što se čini u obliku pletenice i u sredini se stavja piturano crveno jaje. U stara doba teharica se nosila i činila jedino za Uskrs i nosila se na čast. Ako je kuća bila u koroti onda se nosila s bijelim jajem, a ne crvenim. Što se tiče običaja za blagoslov hrane na uskrsno jutro, u košičić bi se stavjo bokunić teharice, fogace, pengana jaja i mrcu soli. Ukrasio bi se košičić najbojim vezom što ga imamo u kući, grančicom masline i s hranom bi se na Uskrs ujutro blagoslovila. Puno je verzija ričeta od pinca i fogaca ali ja je cijeli život činim po staroj ričeti koju sam naslijedila iz kućne kuharice, a znam da je puno čejadi iz Trstenoga čini po toj ričeti, barem moje prijateljice," kaže Katija.
RECEPT KATIJE PULJIZEVIĆ
Jednu kocku freškoga kvasa stavit' da kisne u mlako mlijeko s malom ožicom cukara i muke.
U pola kila muke dodati uzdigli kvas i izmješati. Posebno izbatit' 10 deka svinjske domaće masti s 10 deka cukara, dodat' narančinu i lemunovu koricu i četiri žumanjka, jedno po jedno. Dobro sjediniti i u to dodati ožicu rosuline i pola deca mlijeka. Kad je sve dobro izbaćeno, dodati snijeg od četiri bjelanjka. Sve izmješati s mukom u kojoj je kvas. Tijesto mora biti glatko, pa se može dodati malo muke.
Rukama dobro izmjesiti smjesu, ali ne prejako. Smjesu pokrit' i pustiti tri do četiri ure da kisne te je onda i premijesiti.
Sad ga možete formirati u pogačice, stavit' ih na roštjeru na kartu od pečenja i opet pustit' da kisne dvije do tri ure. Kad uskisnu, nožicama ih je potrebno zarezati po sredini u obliku zvijezde i ostaviti tri reza. Namazat' potom baćenim žumanjkom i zdrobljenim cukarom.
Peći na umjerenoj vatri; prvih pola ure na 160 Celzijevih stupnjeva, a onda pojačati na 180 Celzijevih stupnjeva još 15 minuta. Vrijeme pečenja potrebno je prilagoditi veličini fogace. Vrijedi spomenuti da su se pince i fogace u našem kraju, po starinski, obavezno začinjale rosulinom. U Dalmaciji se dodavaju rum ili sok od naranče.
U slast!