Greške koje činite prilikom kuhanja, a mogu biti opasne

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: © Kzenon - Fotolia.com
Kad je priprema hrane u pitanju naslušali smo se savjeta, međutim, dok neki baš i "ne drže vodu", drugi su itekako korisni i zdravi. Ovo su najčešće greške koje radite u kuhinji. 

Ne perete ruke prije jela i kuhanja

Kako vam dovoljno jasno reći da je ovo pravilo koje se ne preskače nikad i ni zbog čega?! Međutim, puno ljudi zaboravi oprati ruke prije pripreme hrane i na taj način mogu kontaminirati hranu. Ovo pravilo vrijedi i prije sjedanja za stol da bismo jeli, a pogotovo ako smo prije toga bili na toaletu, brisali nos, kihnuli u ruku, otvorili ulazna vrata kad smo dočekivali goste ili mijenjali djetetu pelene, piše Jutarnji

Također, jednako važno je prati ruke tijekom i nakon pripreme hrane, posebno sirovog mesa i ribe.

Perete sirovu perad u sudoperu prije kuhanja

Ideja da meso peradi treba prati je, slažu se i kuhari i nutricionisti, načisto suluda. Većina sirove peradi, osobito iz intenzivnog uzgoja, kako ste vjerojatno već čuli, sadrži različite bakterije, pa i salmonelu. U trenutku kad ispirete perad činite dvostruko loše - širite spore navedenih bakterija po mesu koje nije bilo njima prekriveno, ali ih proširujete i na sudoper, slavine, radne površine, posuđe... Puno važnije korak od pranja ove namirnice je pobrinuti se da je dobro termički obrađena.

Ne ispirete proizvode i koristite deterdžent

Ispiranje vodom i sušenje papirnatim ručnikom je preporučeni postupak za pranje svježeg voća i povrća. Za proizvode s grubom površinom, poput primjerice dinje, preporučuje se korištenje četkice za čišćenje. To pomaže u uklanjanju prljavštine, zemlje ili pijeska i smanjuje količinu bakterija na površini namirnice. Dakle, prije guljenja, takvu namirnicu svakako isperite, ali samo čistom, tekućom vodom. I nemojte koristiti sapun ili deterdžent jer pojesti ostatke sapuna također nije zdravo. Alternativna metoda svakako su soda bikarbona i zeolit u kojima se voće i povrće može ostaviti 15-ak minuta prije nego se dobro ispere i posuši prije konzumacije ili pripreme.

Koristite isto (neoprano) posuđe od početka do kraja pripreme sirovog mesa ili ribe

Nažalost, mnogi ljudi čine pogrešku koristeći isti pribor koji je dotaknuo sirovo meso kako bi njime rukovali i nakon što je kuhano ili pečeno. Isto vrijedi i za posuđe. Primjerice, dogodi li se i vama da kad radite bolonjez, meso usitnjavate istim priborom kojim kasnijete u tanjure servirate gotov umak? Ili, koristite li istu spatulu za okretanje sirovog burgera dok se peče i kad ga poslužite na pecivo ili tanjur? Ove se navike, kažu stručnjaci, treba čim prije riješiti jer tako samo prenosimo bakterije sa sirove namirnice na svježe pripremljenu i spremnu za konzumaciju.

Uzimate začine dok rukujete sirovim mesom

Kada pripremate sirovu hranu, često ćete posegnuti za začinima kako biste je začinili. Međutim, više istraživanja je pokazalo kako se bočice sa začinima zbog toga mogu kontaminirati sirovim mesom koje ste upravo dotaknuli. Ako bočice sa začinima vratimo u ormarić neoprane ili ih ponovno dodirnemo dok začinjamo kuhanu hranu, to povećava rizik od prenošenja bakterija i kontaminacije hrane. Dakle, kad rukujete sirovim mesom ili ribom, stavite potrebne izmjerene količine začina u malu posudu prije nego što zaprljate ruke, umjesto da ih koristite direktno iz originalnih pakiranja.

Čekate dulje od dva sata da kuhanu hranu pospremite u hladnjak

Mnogi imaju tendenciju pričekati da se hrana dovoljno ohladi prije nego što je spreme u hladnjak. No, to nerijetko može biti predugo, jer su pojedine namirnice i priprema hrane vrlo osjetljivi na vanjsku temperaturu te je manja šteta staviti ih u hladnjak još tople ili mlačne nego staviti ih prekasno. Kad se kuhana hrana predugo ostavi na nesigurnim temperaturama, bakterije zbog kojih se možete otrovati hranom mogu narasti do opasnih razina. A kad kažemo nesigurna temperatura, računajte da je to sve već iznad 4 stupnja Celzijusa. Također, kad podgrijavate hranu iz hladnjaka, nemojte to činiti na temperaturama iznad 80 stupnjeva, dakle zagrijavajte je polako, malo duže traje, ali je sigurnije.

Popularni Članci