test

Česte prehlade, slabiji imunitet, problemi s probavom... Ovo je najvjerojatniji krivac

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: © Alliance - Fotolia.com
Šmrcate, stalno ste prehlađeni, muče vas probavne tegobe? Očito je da vam imunitet nije na visokom nivou, a krivac za to možda se nalazi u vašim crijevima. Jer upravo su ona glavni ‘stožer‘ našeg imunološkog sustava. Pomozite svom probavnom sustavu, nahranite i osnažite dobre bakterije i zaštite se od virusa, prehlada i raznih drugih bolesti i zdravstvenih problema.

Kad se spomenu crijeva, logično je da odmah pomisle na probavu, no osim probavne funkcije, crijeva su glavni organ imunološkog sustava ljudskog tijela. U crijevima se nalazi oko 80% stanica našeg imunosnog sustava. Stoga, imati zdrav i jak probavni sustav ujedno znači moćan imunitet za cijeli organizam. Crijevna mikroflora, koju se naziva i crijevna mikrobiota, sastoji se od stotine tisuća milijardi mikroorganizama, od kojih je većina ‘dobrih‘ ili korisnih bakterija dok neke mogu biti i štetne, piše portal Živim Glorije.hr. 

Kad su u dobroj ravnoteži one djeluju kao barijera protiv patogena, reguliraju apsorpciju hranjivih tvari te proizvodnju vitamina i energije, no kad se njihova delikatna ravnoteža naruši, primjerice zbog loše prehrane ili uzimanja lijekova kao što su antibiotici, dolazi do razmnožavanja onih loših bakterija i pojave raznih zdravstvenih problema.

Naravno, prvo se javljaju probavne tegobe, poput proljeva, zatvora ili nadutosti, a s vremenom, ako nešto ne poduzmemo, naš cijeli imunološki sustav počinje sve slabije funkcionirati te postajemo podložniji raznim infekcijama, prehladama, virusima i nizu drugih bolesti.

Ukratko, probavni sustav je u imunološkom smislu naš najmoćniji sustav, ali je i jedan od najosjetljivijih jer na njega utječe niz čimbenika - od prehrane, količine sna i tjelesne aktivnosti do životne dobi i izloženosti stresu.


Krenimo od prehrane

Prehrana je sigurno jedan od najučinkovitijih načina koji imamo na raspolaganju da se pobrinemo za zdravlje crijeva, probavni sustav, a time i za naš imunitet općenito. Naime, prehranom možemo snažno utjecati na sastav bakterijske flore u našem probavnom sustavu te na zdravlje crijevne sluznice. Drugim riječima, ono što jedemo ima velik utjecaj na imunološki sustav crijeva, što se u konačnici odražava na imunološke sposobnosti cijelog organizma. Neke namirnice pomažu u prevenciji neravnoteže bakterijske crijevne mikroflore kod zdravih osoba te omogućuju da se ublaže simptomi mnogih, čak i ozbiljnih bolesti probavnog sustava te da se spriječe blaže probavne tegobe, poput proljeva, zatvora ili nadutosti. S druge strane, nezdrava prehrana često dovodi do upale u crijevima uz loše posljedice za probavni sustav i naš imunitet. U svakom slučaju, sigurno je da među namirnicama koje svakodnevno odabiremo postoje one koje su prijatelji i one koji su neprijatelji mikrobiota.


Prijatelji dobrih bakterija

Kako bismo svoja crijeva i probavni sustav održali zdravim i omogućili mu da optimalno funkcionira te da nas štiti od cijelog niza bolesti, i ne samo probavnih, treba se držati nekih pravila.

Na prvim mjestu, treba značajno ograničiti unos rafinirane hrane i šećera te prednost dati integralnim namirnicama bogatim prebiotičkim vlaknima koja predstavljaju hranu za crijevnu mikrofloru. Izuzetno je važno jesti što više obroka sezonskog voća i povrća koji obiluju vlaknima, ključnim za pravilan rad crijeva, te vitaminima i mineralima koji pospješuju rad imunološkog sustava.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE

Popularni Članci