test

Ako vas brine gubitak kose, ovaj vitamin će vam pomoći

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Ako razmišljate kako stati na kraj pretjeranom gubitku kose, neka medicinska rješenja, poput estetskog zahvata, mogu se činiti dosta riskantnima, a isto tako i jako skupa. Zanima vas što bi moglo pomoći? Na sreću, nova istraživanja koja donose nove podatke bi vam mogli poslužiti kao velika ušteda ali vam i smanjiti brige.

Kako se posljednjih godina puno govori o važnosti vitamina D, dermatolozi su željeli provjeriti koliko on može pomoći kada je u pitanju sprečavanje ispadanja kose – stanju koje trenutno utječe na kvalitetu života kod 80 posto muškaraca ali i 50 posto žena koje imaju oko 50 godina.

U novoj studiji objavljenoj u magazinu The Journal of Cosmetic Dermatology, dva su dermatologa u njoj izjavila: "Vitamin D je sigurno dio ciklusa rasta i ispadanja kose, točnije folikula dlake."

Kako su prepoznali stručnjaci da ovaj vitamin djeluje na ciklus rasta vlasi, javila se potreba da provedu istraživanje kako bi provjerili i moguće dokazali da je vitamin D potencijalni terapeutski pripravak za one koje muči pretjerani gubitak kose, piše Ordinacija.

Dok ovo specifično istraživanje nije znanstvenicima ponudilo jak dokaz da postoji velika poveznica između vitamina D i ćelavosti, ali se oslanjaju se na prethodne studije koje su pokazale poveznicu između niskih razina vitamina D i  ožiljkaste alopecije, tipa ćelavosti koja utječe na 3 posto i muške i ženske populacije, prema pisanju WebMD portala. Ovo se stanje javlja kada su folikule kose trajno oštećene i zamijenjene razvojem ožiljkastog tkiva.

Stručnjaci za ljepotu, poput dr. Rachele Cochran Gathers, smatraju da on ima veliku ulogu pri obnovi kose, te dodaje da je vrlo važan kod održavanja zdravlja folikule ali i stvaranja nove kose.

Jedan od simptoma koji su posljedica COVID-19 je i ispadanje kose, pojasnila je Nevia Delalle, dr. med., spec. dermatologije i venerologije te dodala kako oko 50% pacijenata nakon preboljele infekcije ima upravo problem s opadanjem kose. Radi se o telogenom efluviju, koji nije rijetka pojava u dermatološkim ordinacijama. To je difuzno opadanje kose koje se javlja 2-3 mjeseca nakon utjecaja potencijalnog stresora, u ovom slučaju virusne infekcije. Nije specifičan samo za COVID i može se javiti nakon bilo koje virusne ili druge infekcije, ali kako je uz pandemiju i opće stanje u zemlji i u svijetu specifično i pod konstantnim bombardiranjem lošim vijestima, uz fizičku traumu izazvanu samim virusom imamo i psihološki faktor, zbog čega se utjecaj multiplicira.  Do ispadanja kose dolazi kada na folikul djeluje neka štetna tvar izvana ili iznutra, što znači da organizam mora uravnoteženo funkcionirati. Normalno je ispada do sto vlasi dnevno. Ako je taj broj veći, govorimo o telogenom efluviju, dakle prijevremenom prekidu anagene faze i prijelazu u katagenu i telogenu fazu zbog čega se kosa difuzno prorjeđuje. Najčešći uzroci su trudnoća, psihološka trauma (kojom je pogođen cijeli svijet, a u Hrvatskoj dodatno pogoršan potresima), bolest, hospitalizacija, kirurški zahvat, pothranjenost i lijekovi.

Popularni Članci