test

ACI marina Korčula uz nova infrastrukturna ulaganja jača status najbolje otočne marine

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dinko Franotović
U tijeku su radovi na rekonstrukciji lukobrana nakon čega će ova marina pružiti idealan spoj sigurnosti i atraktivnosti. Unatoč radovima, marina je i ovo ljeto otvorila vrata nautičarima iz cijelog svijeta.

ACI marina Korčula, dobitnica brojnih priznanja poput onoga za najbolju otočnu marinu, naslonjena je na samu povijesnu jezgru grada Korčule te pruža nezaboravan pogled na stoljetnim kamenim zidinama opasan grad.  Zbog vrijedne investicije i radova na lukobranu  ove sezone dočekivala je nautičare i plovila u nešto manjem kapacitetu, ali bio je to zalog za još uspješnije poslovanje u godinama koje dolaze.

Naime, rekonstrukcijom lukobrana ACI marina Korčula pružit će idealan spoj sigurnosti i atraktivnosti.  Bura i valovi tu više neće predstavljati nikakvu opasnost, a ACI marina Korčula će postati boutique marina u centru grada, kakvu biser poput Korčule zaista i zaslužuje.

Dobrobiti snažnije infrastrukture

Nakon rekonstrukcije lukobrana značajno će  se pojačati stabilnost i sigurnost ove luke nautičkog turizma što je najvažniji cilj. Radovima će se omogućiti bolja zaštićenost uslijed nepovoljnih vremenskih utjecaja, ponajprije jakih sjevernih vjetrova.  Kao što je poznato, dosad je najveći problem marine bila jaka bura koja ovdje stvara ogromne valove, jer dolazi s obližnjeg brda, zbog čega se stvara efekt skakaonice. 2004. godine bura je kompletno oštetila sve na lukobranu, koji je pod snagom valova popucao.

Zbog toga su nakon izrade glavnog projekta rekonstrukcije te dobivene građevinske dozvole, započeli i sami radovi, i to u studenom 2020. Uz to, u ACI marini Korčula predviđeno je povećanje razine usluge postavljanjem nove električne i vodovodne infrastrukture, hidrantske mreže te internetskog signala.

Elegantan dodatak predivnom gradu Korčuli

Osim toga, budući da se ACI marina nalazi u neposrednoj blizini gradskih zidina te je i sama jedna od žila kucavica grada, predviđeno je oblaganje lukobrana kamenom kako bi se marina u potpunosti uklopila u vizualni identitet grada. U narednim je godinama predviđeno oblaganje kamenom srednjega gata te obalnoga platoa, čime će marina  poprimiti novu vizuru.  Cjelokupni lukobran tako će na kraju biti obložen kamenom te će se savršeno uklopiti u jadranski otočni biser, predivnu Korčulu. 

Po završetku radova, novi lukobran doprinijet će ukupnoj turističkoj ponudi grada Korčule, čiji važan dio čini i ACI marina Korčula. Dugoročni je cilj marinu Korčula pretvoriti u pravu boutique marinu u centru grada, a u budućnosti je predviđena izgradnja modernog hotela s četiri zvjezdice i 42 sobe, ispred kojega bi bili trg, okretište za autobuse te stajalište taksija. Pritom je u planu i parkiralište s dvije garaže s više od 300 mjesta.

Marina ovjenčana nagradama

I ove sezone ACI marina Korčula otvorenih vrata kontinuirano dočekuje nautičare iz cijelog svijeta unatoč radovima na lukobranu. Budući da će ACI marina Korčula do završetka radova na raspolaganju imati 50 posto ukupnih kapaciteta,  nautičari u slučaju popunjenosti marine vez mogu potražiti u Lučkoj upravi na rivama i sidrištima u neposrednoj blizini grada (Luka Uš, Ježevica, Žrnovska Banja).

ACI marina Korčula bila je visoko pozicionirana u akciji „Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku“ te u svom portfelju ima posebna priznanja poput onoga za najbolju otočnu marinu. Uz to, ova je marina dugogodišnji nositelj važnog međunarodnog priznanja, Plave zastave, koja potvrđuje visoku razinu odgovornosti prema moru i okolišu. Ulaganja u infrastrukturu i razvoj u skladu s potrebama otoka Korčule zalog su za nova priznanja u budućnosti i ugodan boravak nautičara u sigurnoj luci u samom centru prekrasnog otoka Korčule.

Popularni Članci