'

DUBROVAČKA RAPSODIJA Pogledajte tko je sve došao na izložbu Romane Milutin Fabris (FOTOGALERIJA)

Autor:dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Željko Tutnjević

Sponza je sinoć bila prepuna na otvorenju izložbe Dubrovačka rapsodija dubrovačke umjetnice Romane Milutin Fabris. 

Radovi koje je izložila Milutin Fabris posvećeni su Dubrovniku, slikarskom motivu koji joj je obilježio cijelu karijeru, a cijela Dubrovačka rapsodija jednostavno odiše duhom Grada i biva obilježena specifičnim potpisom umjetnice. 

Slikarica neumorno nastavlja svoj umjetnički dijalog s Gradom, ne samo sredstvima osebujnog izričaja, već i pobudama novih kreativnih kristalno čistih izazova. Tako sada – i ovdje radi sliku, svojevrstan Hommage umjetnicima s kojima se tijekom festivalskih događanja družila i provodila vrijeme, dijelila radost stvaranja umjetnosti te njihova imena ispisuje u crtežu/slici – ističe o postavu umjetnik Andrija Seifried.

Suvremena hrvatska likovna umjetnica Romana Milutin Fabris, rođena je 1941. godine u Dubrovniku. Završila je Školu za primjenjenu umjetnost u Splitu i Zagrebu kod profesora Kaštelančića, Tolića i Zuppe, a pohađala je i Akademiju primijenjene umjetnosti u Beogradu. Likovnu umjetnost diplomirala je na Internationle Sommerakademia für bildende Knust u Salzburgu gdje je radila u majstorskoj radionici Oskara Kokoschke. Od 1962. godine, kada je imala svoju prvu samostalnu izložbu (palača Sponza), održala je preko stotinu samostalnih izložbi u domovini i inozemstvu, a bila je sudionica i prestižnih skupnih izložbi. Pored slikarstva podjednako uspješno se bavi i tapiserijom, a njezini radovi nalaze se u brojnim muzejima, galerijama, privatnim zbirkama i javnim prostorima diljem svijeta. Jedno od najdražih autorskih djela umjetnice u javnim prostorima, velika je tapiserija u Gradskoj kavani, a njezina slika koju je naslikala za papu Ivana Pavla II. izložena je u muzeju u Vatikanu. Danas živi i stvara svoja umjetnička djela u Dubrovniku.

Izložba se može razgledati u atriju palače Sponza svakog dana do 13. kolovoza, od 18 do 21 sat.