ODRŽANA PRVA OVOGODIŠNJA TURA Veliki broj posjetitelja na 'Šetnjama kroz povijest Mlina'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U organizaciji Turističke zajednice Općine Župa Dubrovačka krenule su i ovogodišnje turističke ture 'Šetnja kroz povijest Mlina', koje je osmilio i vodi Vedran Mezei, autor povijesnog romana Treći ključ

U subotu 18. lipnja održane su prve ovogodišnje „Šetnje kroz povijest Mlina“ i već na samom početku privukle su velik broj posjetitelja. I ovog ljeta gosti Župe dubrovačke imat će priliku sudjelovati u besplatno vođenim turama u organizaciji Turističke zajednice općine Župa dubrovačka. Inicijator i voditelj programa je Vedran Mezei, autor povijesnog romana „Treći ključ“. Mezei kroz obilazak Mlina predstavlja lokalitete, događaje i povijesne ličnosti koji se spominju u njegovom romanu, ali otkriva i druge brojne zanimljivosti iz vremena Dubrovačke Republike.

„Šetnje kroz povijest Mlina“ nastavljaju se održavati svake subote do kraja kolovoza s početkom u 10 sati. Okupljanje je ispred donjeg ulaza u hotel Astareu, a predviđeno trajanje je 1 sat i 30 minuta. Program je na engleskom jeziku i nije potrebna prethodna najava sudionika.

8

O PROGRAMU:

Prije odlaska u „Šetnju kroz povijest Mlina““ gosti se ukratko upoznaju s radnjom romana i osnovnim informacijama o povijesti Dubrovnika i Župe dubrovačke. Potom se kreće u obilazak mjesta gdje se predstavlja župna crkva svetog Ilara i pojedinosti vezane uz veliki potres iz 1667. godine u kojem je ovo sakralno zdanje potpuno uništeno. Ispod platana u Mlinima govori se o proizvodnji maslinovog ulja i brojnim mlinovima po kojima je mjesto dobilo ime. Kroz priču o crkvici svetog Roka otkrivaju se detalji o epidemijama kuge u Dubrovačkoj Republici nakon čega se šetnja nastavlja obližnjom plažom. Po dolasku u Beterinu sudionici mogu čuti pojedinosti o rusko-crnogorskoj opsadi Dubrovnika iz 1806. godine kada je ljetnikovac Bettera opljačkan i spaljen. Na taraci "stare kuće" daje se povijesni prikaz ladanjskog zdanja uz poseban naglasak na lik i djelo Ruđera Boškovića koji je ovdje neko vrijeme boravio. Uz Beterinu je nezaobilazna priča i o seansama prizivanja duhova kao i tragičnoj smrti mlade pučanke.

9

O „TREĆEM KLJUČU“:

„Treći ključ“je roman u kojem se isprepliću dvije radnje; povijesna i suvremena. Povijesni dio prati svjedoke najtragičnijeg događaja iz vremena Dubrovačke republike - veliki potres iz 1667. g., dok suvremeni dio govori o odnosu dvoje mladih ljudi koji kroz svoju kratku avanturu otkrivaju brojne zanimljivosti iz dubrovačke povijesti, ali i sadašnjosti. Obje priče povezuje povijesni dokument kolokvijalnog naziva „Charta Libertatis“ (Papir slobode). Radnja ove priče, pored stare gradske jezgre, odvija se i u okolici Grada, najviše u Mlinima i Cavtatu. Iako je riječ o fikciji, roman se temelji na povijesnim činjenicama i može služiti kao pouzdan izvor informacija vezanih za prošlost Grada. Neki od likova u „Trećem ključu“ su i stvarne povijesne osobe pa se kroz radnju romana otkrivaju i brojne zanimljivosti iz njihovih biografija.

Ako je suditi prema prošlogodišnjem odazivu gostiju, ali i prvoj ovogodišnjoj „Šetnji kroz povijest Mlina“, za očekivati je da će u nadolazećoj sezoni vladati značajan interes za ovaj program. Dio atmosfere s događaja protekle subote pogledajte u galeriji.   

Popularni Članci