'

BORBA JE SVUDA ISTA Budimpešta 'objavila rat' iznajmljivačima, održat će referendum za potpunu zabranu kratkoročnog iznajmljivanja

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: pexels
Građani koji kratkoročno iznajmljuju apartmane u centralnom dijelu Budimpešte - okrugu 6, kritiziraju prijedlog o potpunoj zabrani kratkoročnog iznajmljivanja u ovom dijelu grada, a za što je najavljeno održavanje referenduma. 

Kratkoročno iznajmljivanje kroz internet platforme poput Airbnb-a označeno je kao veliki problem diljem svijeta. Dok turisti imaju opciju jeftinog smještaja, život u tim gradovima se mijenja i nastaju stambene krize koje poskupljuju cijene dugoročnog smještaja za lokalno stanovništvo, a kupnju nekretnina čine neostvarivom za one prosječnih primanja. Problem je to s kojim se nose brojne turističke destinacije, pa i Dubrovnik. 

Budimpešta je jedan od gradova koji se pokušava uhvatiti u koštac s tim problemom, a to je izazvalo negodovanje vlasnika apartmana. 

Balázs Schumicky, predsjednik Mađarske udruge iznajmljivača, kazao je za InfoRadio da zabrana kratkoročnog najma neće riječiti probleme u okrugu 6 dodajući kako apartmani u tom dijelu grada doprinose razvoju regije kroz velike iznose novca koje uplaćuju u proračun. 

Gradsko vijeće šestog okruga objavilo je kako će održati referendum u rujnu o zabrani kratkoročnog najma. Ako se građani u referendumu izjasne za zabranu, od 1. siječnja 2026. godine niti jedan apartman neće moći biti iznajmljen kratkoročno turistima. 

"Ono što lokalne vlasti ne mogu zabraniti, a nisu objasnili građanima, jest da hosteli u 'apartmanskim zgradama' neće biti zabranjeni, oni će i dalje iznajmljivati turistima", kazao je Schumicky. 

On vjeruje da bi zabrana stvorila više problema, nego što bi ih riješila. Procjenjuje se kako će okrug izgubiti otprilike 2.54 milijuna eura koje je ubirao porezom, dok će hosteli i dalje privlačiti turiste u taj dio grada. Dio građana smatra kako takav smještaj, koji bi ostao jedini legalan, privlači 'jeftine party goste' koji ne poštuju pravila kućnog reda, a kako će se zbog zabrane upravo njihov broj povećati. 

Popularni Članci