Nove tenzije u Crnoj Gori: radikalna prosrpska opcija želi pokrenuti opoziv Mila Đukanovića

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dejan Rakita/PIXSELL
Crna Gora 15. godišnjicu svoje neovisnosti 21. svibnja dočekuje u političkim prepucavanjima i napetostima između dva nepomirljiva etnopolitička pola - prosrpskog i crnogorskog, a funkcioniranje države praktički je u potpunoj blokadi.

Sada je radikalna prosrpska opcija Demokratski front - čiji je jedan od ideologa Andrija Mandić, četnički vojvoda, bio osuđen za sudjelovanje u puču 2016. godine, ali su ga nove vlasti oslobodile - najavila pokretanje postupka opoziva crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića zbog, kako kažu, "kršenja jednakosti svih ljudi pred zakonom i Ustavom", piše Jutarnji. 

Naime, do novog zaoštravanja odnosa došlo je zbog odabira novih veleposlanika Crne Gore jer je predsjednik Đukanović odbio niz imena na listi prosrpskih stranaka jer, kako kaže, oni koji su protiv neovisnosti i samostalnosti Crne Gore ne mogu legitimno predstavljati i zastupati njezine interese u inozemstvu.

Prosrpske snage su zato odlučile svu svoju energiju sada usmjeriti na pokušaj smjene Đukanovića kao simbola procrnogorskih snaga. Smatraju da bi njegovim uklanjanjem oslabili ili potpuno porazili zastupnike crnogorskog zasebnog etnokulturološkog i društvenog identiteta.

Milo Đukanović je rekao da je nova vlast, umjesto da nadograđuje i unapređuje društvo i državu, krenula putem njegove razgradnje i destrukcije, da ni u snu neće podržati kandidate za ambasadore koji su radili protiv interesa države i da se DPS ne boji tužilačkih zakona. "Oni koji su u proteklih 15 godina bili protiv obnove i ostvarenja crnogorske državnosti nemaju moralno pravo tražiti suglasnost Crne Gore da budu njezini predstavnici", izjavio je Đukanović.

Popularni Članci