USUSRET POPUŠTANJU Ministar Beroš: Pogorša li se situacija povlačit ćemo odluke

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Borna Filic/PIXSELL
Danas je točno godinu dana od pojave prvog slučaja zaraze covida-19 u Hrvatskoj. Dosad je hospitalizirano više od 28.000 covid pacijenata te je oboljelo i oko 13.000 zdravstvenih djelatnika. 

inistar zdravstva Vili Beroš komentirao je situaciju na N1 Televiziji. Prvo je govorio o popuštanju mjera.

Podsjetimo, Andrej Plenković rekao je danas na sjednici vlade da je po svim pokazateljima situacija s epidemijom koronavirusa bolja, ali je apelirao na daljnji oprez od 1. ožujka kada će se otvoriti terase ugostiteljskih objekata i omogućiti treninzi u zatvorenom. Glasnogovornik stožera Dubrovačko-neretvanske županije Nikša Miletić potvrdio je kako oni još uvijek razmišljaju da od Nacionalnog stožera traže da se zbog loše epidemiološke situacije u Dubrovniku, Konavlima i Župi dubrovačkoj terase kafića ipak ne otvore 1. ožujka.

"Vrijedit će iste mjere kao u prvom otvaranju"

"Lokalni stožeri mogu donositi restriktivnije mjere pa smo suglasni s Dubrovačko-neretvanskom županijom. U svakodnevnoj smo komunikaciji i njihov je potez pokazatelj odgovornosti.

Danas je premijer najavio nove mjere, one će sutra biti predstavljene. Jasno je da za mnoge naše aktivnosti treba postojati epidemiološki okvir, a vrijedit će kao i onaj od prije - razmak među stolovima, gostima, higijena...

Vjerojatno se neće svima isplatiti otvaranje, ovisno o lokaciji, veličini terase, ali to sada možemo relaksirati kao mjeru. Okolnosti idu u prilog sprječavanja širenja epidemije. Nakon otvaranja terasa, pogorša li se situacija, morat ćemo povlačiti druge korake", rekao je Beroš.

Povjerenstvo će provjeravati je li dolazilo do preskakanja reda u cijepljenju, rekao je.

O cijepljenju

"Ako se ustanovi da je bilo cijepljenja preko reda, poduzet će se akcije. Nije možda riječ o smjenama, ali postoje sankcije za cjepljitelje ako su primali ljude preko reda", kazao je ministar Beroš.

Kina obećala 500.000 doza Srbiji. Imamo li mi nekakav izlaz, neki način da se osiguramo?

"To su poražavajući podaci, cijepljenje ide sporije nego što smo mislili. Ali vjerujem da će nakon ovih početnih poteškoća stvari krenuti na bolje. Vidimo da su neke zemlje procijepile veći broj ljudi, ali epidemija i tamo napreduje. Cjepivo je rješenje, ali sve dok ne procijepimo 70 posto ljudi, moramo se držati onih osnovnih mjera", rekao je Beroš.

Na kraju je komentirao godinu dana od početka epidemije.

"Bilo je puno manje loših stvari, a puno više dobrih. Zdravstveni sustav je pokazao da nije trom, već da je brz, fleksibilan i učinkovit. To je zasluga svih medicinskih radnika. 

Popularni Članci