SVE VIŠE ZARAŽENIH, A CJEPIVA PROPADAJU Modernu šaljemo u BIH, a AstraZeneca ostat će neiskorištena

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Hrvatska je u Bosnu i Hercegovinu poslala 60 tisuća doza cjepiva Moderna. Naime, u BIH Moderne do sada nije bilo, a potražnja je velika. Nažalost, AstraZeneca je doživila svojevrsni krah, kako u svijetu tako i u BIH i trenutno je na listi nepoželjnih cjepiva, čak i za one koji se cijepiti žele. Pa tako krajem ovoga mjeseca ističe rok uporabe toga cjepiva i čak 200 tisuća doza AstraZenece ostat će neiskorišteno.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BIH Siniša Skočibušić potvrdio je kako je u BIH došlo 60 tisuća doza Moderne koju je Hrvatska poslala, a od toga entitetu Federacije BIH pripast će 40 tisuća doza, dok će Republika Srpska dobiti 20 tisuća doza, piše Jutarnji list.

Donirano cjepivo bi se trebalo početi koristiti za deset dana.

"Vjerujem da će to dodatno motivirati neke da se odluče za primanje prve doze, jer je Modernino cjepivo mRNK cjepivo, koje do sada nije bilo na našem tržištu", rekao je Skočibušić.

Prema službenim podacima u Federaciji BiH cijepljeno je samo 25 posto građana, a očekuje se procijepljenost od oko 80 posto.

Vlasti BIH su upozorile da za 200.000 doza cjepiva AstraZeneca, te za 1300 doza kineskog cjepiva Sinovaca krajem mjeseca ističe rok uporabe.

U BiH se najveći broj ljudi želi cijepiti Pfizerovim cjepivom, dok ne vlada veliko povjerenje prema cjepivima AstraZeneca i Sinovac.

Popularni Članci