Sutkinja obrazložila zašto je Zavadlav dobio 40 godina zatvora

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivo Cagalj/PIXSELL
Filip Zavadlav osuđen je na 40 godina zatvora za trostruko ubojstvo lani u Splitu.

Osim zbog trostrukog ubojstva, Zavadlav je osuđen i zbog nedozvoljenog držanja oružja i općeopasne radnje, a tužiteljstvo je tražilo najveću moguću kaznu od 50 godina, piše Index

Državno odvjetništvo tražilo je da ga se osudi na 50 godina zatvora za ubojstvo Marina Bobana (24), Jurice Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) automatskom puškom s 37 metaka, no Zavadlav je dobio 10 godina manje.

Osuđen je za tri tzv. obična ubojstva i za svako je dobio po 15 godina zatvora, a jedinstvena kazna mu iznosi 40 godina. Nije dokazano da su žrtve bile pripadnici narkomiljea niti da su prodavali drogu Filipovom bratu Stanislavu, obrazložio je sud.

"Nitko od svjedoka nije utvrdio da su oni koji su utjerivali dug i prijetili okrivljeniku baš žrtve ubojstva niti da su bili iz narkomiljea", stoji u presudi.

Presudu je pročitala sutkinja Višnja Strinić, predsjednica sudskog vijeća, a Zavadlav je bio prisutan na izricanju presude.

Sud obranu Zavadlava da je bio na moru u vrijeme ubojstava i da ga treba nominirati za Nobela smatra infantilnom i neozbiljnom.

"Ovaj događaj je jedan od najbrutalnijih u Hrvatskoj"

U obrazloženju presude sutkinja Strinić navela je kako je Zavadlav bio svjestan svojih radnji i postupaka te je htio načiniti štetne posljedice.

"Nije sporno da je 11. siječnja 2020. na Šperunu dočekao Marina Bobana i Juricu Torlaka koji su došli na motociklu i u njih ispalio veliku količinu streljiva s ciljem da ih usmrti. Nakon toga, osuđenik se udaljio i u Radmilovićevoj ulici, kada je na Suzukiju naišao Marin Ožić Pajić, ispalio je u njega više hitaca uslijed čega je preminuo", rekla je sutkinja.

"Ovaj događaj jedan je od najbrutalnijih događaja ne samo u Dalmaciji, nego i u Hrvatskoj. Držimo da će se ovom sankcijom utjecati na sve ljude da ne čine kaznena djela, kroz jačanje svijesti o odgovornosti", istaknula je Strinić.

"Nitko nema pravo oduzeti život"

Za otegotne okolnosti uzeta mu je činjenica da je koristio automatsku pušku pored koje žrtve nisu imale šanse, kao i to da do danas nije izrazio sućut obiteljima ubijenih. Kao olakotne okolnosti uzete su bitno smanjena ubrojivost i teške obiteljske prilike.

"Bio je ubrojiv, makar i smanjeno. Ako je imao problema, trebao ih je prijaviti nadležnim institucijama. Nitko nema pravo oduzeti život. Nasilje i ubojice treba oštro kazniti kako se ovakvi zločini ne bi ponovili", kazala je sutkinja.

Popularni Članci