Potvrđena dva slučaja zaraze omikronom u Hrvatskoj

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Nova varijanta koronavirusa ustanovljena je kod stranog biznismena koji je boravio u Hrvatskoj gdje je bio na poslovnom skupu nakon kojeg je postavljena sumnja da je zaražen novim sojem koronavirusa.

U 12.30 sati održana je konferencija za novinare u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo na kojoj su govorili ravnatelj prim. Krunoslav Capak, prim. Bernard Kaić, voditelj Službe epidemiologije i voditeljica Službe za mikrobiologiju, dr. sc. Ljiljana Žmak.

Krunoslav Capak je potvrdio da imamo dva slučaja zaraze omikronom.

- Omikron soj je u vrlo kratko vrijeme otkriven u još nekim zemljama svijeta. Hrvatska je prva koja je među zemljama EU poduzela mjere vezane uz omikron. Mi smo dokazali kod dva pacijenta da je potvrđen omikron soj, rekao je Capak.

- Oboje oboljelih su anketirani s ciljem otkrivanja izvora infekcije i identificiranja kontakata. Ne možemo sa sigurnošću govoriti o izvoru, budući da nisu putovali izvan Hrvatske, ali najvjerojatnije su se zarazili na jednom poslovnom skupu. Postoji mogućnost da su neki od kontakata bili izvor. Svi su oni pozvani na testiranje, danas ih je bilo 13. Bilo je među njima i stranaca, pa je moguće da je netko od njih, rekao je epidemiolog Bernard Kaić, piše Jutarnji list.

Kaić je istaknuo kako booster doza itekako ima smisla.

- Kada se na deltu primjeni booster, dokazano je da se zaštita poboljša. Itekako ima smisla. Čekanje nekog unaprijeđenog cjepiva baš i nema smisla. Tim više što se već sada vidi da cjepiva štite od teškog oblika bolesti, poručio je.

Govorio je i o simptomima.

- Bolest je slična gripi. Pojačana temperatura i osjećaj kao da ga je zgazio vlak ili autobus i trajalo je par dana, rekao je epidemiolog Bernard Kaić.

Popularni Članci