Porezna uprava kreće u nadzor paušalnih obrta

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Porezna uprava objavila je obavijest o početku nazdora paušalnih obrta, odnosno utvrđivanje radi li se o prikrivenom nesamostalnom radu.

Obavijest je dostupna na njihovim službenim stranicama i prenosimo je u cijelosti:

“Tijekom porezne reforme prepoznata je potreba za poticanjem razvoja malih poduzetnika ponajviše obrtnika koji samostalno obavljaju gospodarsku djelatnost. Kroz mjere aktivne politike zapošljavanja omogućene su im potpore za samozapošljavanje te su izmijenjeni propisi čime je proširen krug obrtnika koji dohodak mogu i žele utvrđivati u paušalnom iznosu (povećanje praga za paušalno oporezivanje, ukidanje ograničenja glede djelatnosti koje se paušalno mogu oporezivati, smanjenje poreznog i administrativnog opterećenja).

Međutim, primijećene su pojavnosti korištenja poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona kroz institut paušalnog obrta. Naime u određenim slučajevima umjesto sklapanja ugovora o nesamostalnom radu, potiče se osnivanje obrta koji dohodak utvrđuju u paušalnom iznosu te se naknade za posao koji ima obilježja nesamostalnog rada isplaćuju kroz isplate prema paušalnom obrtu. Takva postupanja, motivirana isključivo kako bi se iskoristio način obračuna namijenjen paušalnim obrtnicima unatoč postojanju obilježja nesamostalnog rada, predstavljaju korištenje poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona. U tom dijelu podsjećamo na izričite zakonske odredbe sadržane u članku 12. a Općeg poreznog zakona (Korištenje poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona) i u članku 27. a Zakona o porezu na dohodak (Obilježja nesamostalnog rada).

Porezna uprava pokrenut će postupke provjere s ciljem suzbijanja takvih pojava upućivanjem poziva da se popuni upitnik (Upitnik NR) o načinu poslovanja. Upitnik NR dostupan je ovdje​.

Usporedbom prikupljenih podataka o načinu poslovanja preispitat će se postoje li obilježja nesamostalnog rada te utvrditi koriste li se porezne pogodnosti protivno svrsi zakona.

Ukoliko postoje saznanja da se kroz paušalni obrt prikriva nesamostalni rad, moguće ih je dostaviti Poreznoj upravi putem obrasca “Pišite nam​”.
Ističemo kako Porezna uprava podržava obrtnike koji odabirom paušalnog načina oporezivanja pojednostavljuju svoje poslovanje. Međutim, pritom će poduzimati i mjere kako bi se spriječilo korištenje poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona”.

Popularni Članci