Početak novog tjedna: Stiže pravo ljeto s visokim temperaturama zraka

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Pred nama su samo sunčani dani, uz dominaciju polja povišenog tlaka zraka - anticiklone. Biometeorološke prilike će zato u cijeloj zemlji biti povoljne, čak i za najosjetljiviju populaciju. 

Ipak, frontalni sustav koji odmiče dalje na istok povukao je iza sebe nešto i hladniji zrak pod čijim ćemo se utjecajem nalaziti još samo nekoliko dana, donosi RTL

U nastavku prijepodneva će biti sunčano, većinom i vedro vrijeme, osim na istoku i krajnjem jugu s više oblaka, ali bez kiše. Uz to, bit će prilično vjetrovito. Duž cijele obale puhat će bura s jakim udarima, pod Velebitom i olujnim. U unutrašnjosti ostaje svježe zbog slabog do umjerenog sjevernog i sjeverozapadnog vjetra. 

Drugi dio dana će u središnjim i sjeverozapadnim predjelima Hrvatske uživati u dosta sunčanih sati. Na zapadu će biti malo oblaka lijepog vremena, dok će na istoku biti nešto više, ali se kiša ne očekuje. Bit će to svježiji dan, bez sparine, uz sjeverac i temperature oko 24 °C. 

U Slavoniji, Baranji i Srijemu će popodne biti dosta oblaka, ali će biti i kraćih sunčanih razdoblja. Unatoč tomu, ostaje suho i bez kiše. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak pa će se uz temperature oko 24 °C činiti prilično ugodno.

Vedro, vjetrovito i uglavnom vrlo toplo popodne očekujemo u Dalmaciji i njezinoj unutrašnjosti. Puhat će umjerena do jaka bura, a na otocima i otvorenom moru srednje i južne Dalmacije će okrenuti nakratko na tramontanu, zatim i sjeverozapadnjak. Prema večeri će vjetar slabjeti.

Na sjevernom Jadranu će i drugi dio dana biti sunčan, štoviše i posve vedar. Bura će oslabjeti, a uz zapadne obale Istre će zapuhati vjetar iz smjera mora. Najviša će temperatura uz obalu biti oko 27 °C, u gorju osjetno svježije.

U NASTAVKU TJEDNA

Nakon još ugodnog utorka s prohladnim jutrima uz jaku rosu, uz rijeke i maglu, od sredine tjedna na kopnu posvuda vruće, a za vikend nas očekuju i prave ljetne vrućine uz vrlo slab vjetar. Uz to, sunčanog vremena neće nedostajati, a vjerojatnost za kišu je prilično mala, većinom sredinom tjedan u obliku pljuska u gorju.

Obilje sunčanog vremena očekuje nas u nastavku tjedna i na moru. Izmjenjivat će se jutarnji burin i dnevni maestral, a sredinom tjedna okrenut će na vrlo slab vjetar zapadnog i jugozapadnog smjera. Svakodnevno će donositi ugodu sve toplijim danima pred nama. 

Epizoda jake bure koja većinu obale očekuje noćas i sutra, pod Velebitom će imati najjače udare, lokalno moguće više od 100 km/h. Računajte i da će izmiješati more i ohladiti površinski sloj. 

Uz povoljnu prognozu za idući tjedan, na veselje mnogih, brzo će se i ugrijati.

Popularni Članci