NOVI DETALJI Evo na koji način će se s covid-potvrdom ulaziti na koncerte i utakmice

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Josip Regovic/PIXSELL
Covid-potvrde od subote se mogu koristiti i kao ulaznice za kulturne i sportske događaje na kojima se ne treba pridržavati epidemioloških mjera, odlučio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Svi organizatori koncerata, festivala, predstava te sportskih događaja mogu odlučiti organizirati događaje na koje mogu ući samo oni koji su cijepljeni s dvije doze prije najmanje 14 dana, oni koji su preboljeli covid u posljednjih šest mjeseci i osobe koje imaju negativan test na covid, ne stariji od 48 sati. Mogu organizirati događanja i ne provjeravajući covid-status, ali onda moraju primjenjivati sve rigorozne mjere: obavezne maske, razmak, jedan gost na četiri četvorna metra itd.

Iz Nacionalnog stožera Jutarnji doznaje detalje na koji način će se ulaziti na događaje s covid-potvrdom. Organizator će morati prijaviti događaj i broj osoba koji očekuje. Prijavit će da organiziraju događaj uz covid-potvrdu. Posjetitelji će na ulazu morati pokazati dokument kojim dokazuju da imaju jedan od uvjeta. To može biti covid-potvrda ili potvrda koju su dobili od liječnika.

Također, moraju biti spremni pokazati i identifikacijski dokument, kojim potvrđuju da je potvrda koju imaju njihova. Iz Nacionalnog stožera nam pojašnjavaju da, s obzirom na to da je riječ o dobrovoljnom odlasku na koncert, posjetitelji dobrovoljno pristaju pokazati dokument, a organizator je dužan to koristiti samo u svrhu prijave nadležnima da provjere status posjetitelja.

Ovo je, kaže sugovornik, zapravo testna faza, odnosno period u kojem organizatori i građani upoznaju nova pravila, a s druge strane pokušava se građanima, pogotovo mlađima, pokazati da je cijepljenje najučinkovitija i najjeftinija varijanta dolaska do zabave po starom normalnom. Od početka srpnja, kako saznajemo, covid-potvrda više neće biti samo mogućnost, nego uvjet za organizaciju svih većih i rizičnijih evenata.

Iako nove varijante virusa predstavljaju prijetnju, Europa, pa tako i Hrvatska, ima dobru epidemiološku situaciju. U posljednja 24 sata zabilježena su 134 nova slučaja zaraze, te je broj aktivnih slučajeva ukupno 1207. Iako su brojevi hospitaliziranih i pacijenata na respiratoru sve manji, ipak još ima onih koji moraju u bolnicu. Ukupno je u bolnici 456 pacijenata, a na respiratoru su 44 pacijenta. Preminulo je 13 osoba.

- Prošlog tjedna imali smo 1056 oboljelih, a u ovom tjednu 814, što je 22,9 posto manje. Trenutna incidencija je 67,6. Najniža je u Istarskoj, a najviša u Međimurskoj županiji. Po 14-dnevnoj stopi incidencija u EU Hrvatska zauzima 12. mjesto, i niža je od prosječne u Europi. Stopa smrtnosti je 1996 što nas stavlja na 21. mjesto ljestvice EU - rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

'Nemojte organizirati masovno gledanje nogometnih utakmica na trgovima, opasno je!'

Od danas se relaksiraju i neke mjere. Prvenstveno to je produljenje radnog vremena za jedan sat, s 23 sata na pola noći, što se odnosi na ugostiteljske objekte, pekarnice, javna okupljanja, casina, automat klubove... Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i šef Stožera, kazao je i da će ulazak u RH osobama koje dolaze iz Schengena, a koje su cijepljenje dvjema dozama biti omogućen čim se cijepe drugom dozom, odnosno neće trebati čekati protek od 14 dana.

- Ukida se zabrana treniranja i natjecanja u zatvorenim prostorima. Želio bih naglasiti da su javna događanja i okupljanja i dalje ograničena na 100 osoba. Pred nama je Europsko prvenstvo u nogometu i turistička sezone. Daje se preporuka svim jedincima lokalne samouprave da se ne organiziraju javna događanja poput masovnog gledanja nogometnih utakmica - kazao je Božinović i dodao da će mjere biti na snazi do 30. lipnja.

Popularni Članci