Forum žena SDP-a: I ONA koristi britvice, ON ne koristi uloške i tampone

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Emica Elvedji/PIXSELL
U saboru se u četvrtak raspravljalo o higijenskom siromaštvu. Raspravljen je Prijedlog dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim bi se porezna stopa na ženske higijenske potrepštine smanjila sa 25 na pet posto i smanjila porezna neravnopravnost u hrvatskom poreznom sustavu s obzirom na spol. Predlagateljica Anka Mrak Taritaš (Glas) obrazložila će da svaka žena u Hrvatskoj tijekom života platiti oko osam tisuća kuna poreza na dodanu vrijednost na kupnju higijenskih uložaka i tampona.

Forum žena SDP-a poslao je priopćenje oko poreza na ženske higijenske potrepštine, što je bilo neki dan u saboru jako smiješno HDZ-ovoj saborskoj zastupnici Aniti Pocrnić Radošević, piše Index.

Priopćenje SDP-ovih žena prenosimo u cijelosti.

"Nažalost, odbacivanje "Prijedloga dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost", kojim bi se porezna stopa na ženske higijenske potrepštine smanjila s 25 na pet posto, kojeg je predložila zastupnica Anka Mrak Taritaš, a podržala oporba u Hrvatskom saboru, izgubila se šansa smanjenja porezne neravnopravnost u hrvatskom poreznom sustavu s obzirom na spol.

Ostala je još jedna potvrda diskriminacije nad ženama, ovaj put u poreznom sustavu. Higijensko siromaštvo u Hrvatskoj postoji, pokazalo je to istraživanje Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter. Ono je pokazalo da je trećina žena prisiljena  štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi, i da 10 posto građanki ove zemlje nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. Pokazalo je da se umjesto uložaka, koje si ne mogu priuštiti žene, djevojke, djevojčice, stavljaju priručne stvari, koje ni u kojem slučaju nisu adekvatni.

Brojne žene u Hrvatskoj zapravo su žrtve menstrualnog siromaštva

Dakle, brojne žene u Hrvatskoj zapravo su žrtve menstrualnog siromaštva. Bez higijenskih potrepština ne mogu funkcionirati, to je životna biološka pojava više od polovine svjetske populacije i ne treba ju oporezivati kao neke druge artikle. Ali, poruka stranke na vlasti kod nas je - "jok, to vam je luksuz"!

Europski parlament je još 2019. usvojio Rezoluciju o ravnopravnosti spolova i politikama oporezivanja u EU, kojom se zemlje članice poziva da ženske higijenske potrepštine izuzmu od oporezivanja PDV-om. Također, traže od zemalja da se izbore s menstrualnim siromaštvom pružajući besplatne higijenske proizvode poput tampona i uložaka svima onima kojima su potrebni.

Držimo da to nije socijalno pitanje, nego pitanje ispravljanja diskriminacije nad ženama. Očekivalo se da su žene u Hrvatskom saboru suglasne, jedinstvene u podržavanju prijedloga smanjenja PDV-a, tim više što prijedlog nema niti ideološku niti svjetonazorsku notu.

Umjesto toga, imali smo priliku čuti čudne poruke i ismijavanje ovog bitnog prijedloga kojim bi se smanjila i porezna neravnopravnost u hrvatskom poreznom sustavu s obzirom na spol. Očito ja da je stranačka stega jača od solidarnosti sa ženama i od borbe protiv diskriminacije nad ženama.

Žena ne smije biti diskriminirana zato što je žena

Ženi specifičnost daje njena "biološka odrednica". I zato što je žena, ne smije biti diskriminirana i na svoje potrebe plaćati luksuzni PDV. Samo ONA koristi uloške i tampone, a spomenute žilete i britvice koriste i ONA i ON!"

Popularni Članci