test

Dosad najveći prosvjed protiv mjera: "Kao da smo se vratili u Drugi svjetski rat..."

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marko Prpic/PIXSELL
Održan je dosad najveći prosvjed protiv epidemioloških mjera u središtu Zagreba. Prosvjednici su organizirano stigli iz mnogih dijelova Hrvatske sa zajedničkom porukom: ukinite obvezne COVID potvrde.

Protiv odluka Vlade i Nacionalnog stožera podršku su prosvjednicima došli dati i oporbeni političari, a masovni skup niti je bio prijavljen policiji, niti se pridržavalo ikakvih mjera, donosi RTL

U jednoj ruci zastave, a u drugoj transparenti. Sudionici Bijelog tihog marša okupili su se na dvije različite lokacije. A potom se spojili na glavnom zagrebačkom trgu. Svatko iz svojih uvjerenja, no tvrde gotovo isto, nisu protiv cijepljenja, ali su protiv COVID potvrda.

"Ja sam došla iz Rijeke osjećam se jako dobro jer se nalazim među ljudima koji razmišljaju kao i ja", kaže prosvjednica Ingrid Jerković. 

"Uopće ne razumijem to što smo se vratili na vrijeme Drugog svjetskog rata, što nismo naučili od naših predaka da se ne smije dijeliti narod. Kao što je Hitler rekao, 'najlakše da podijeliš narod je da ih posjeckaš na tisuće dijelova'", kaže Luka. 

Masa koja je stigla na Trg poručuje kako se na građanski bunt odlučila zbog epidemioloških mjera koje, po njima, nisu utemeljene na ničemu.

"Poruka je ona koju stalno ponavljamo, da želimo slobodu, bez segregacije, bez podjela, bez diskriminacije, pravo na slobodu rada, pravo na slobodu kretanja", kažu sudionica Bijelog tihog marša Luca Gašpar Šako.

"Ja imam COVID potvrdu, međutim ne želim ju pokazati jer je to kršenje mojih prava. Ja ne želim pokazivati svoje ime i prezime. I svoje zdravstveno stanje. Smatram da je to diskriminacija. I da se na temelju moje COVID potvrde mene ne može pustiti na posao, je nedopustivo", kaže sudionica Bijelog tihog marša Mirjam Čavlović. 

"Mi živimo u opasnom trenutku kada se odlukama paradržavnog i parapolitičkog tijela ograničavaju ljudska prava", kaže saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović. 

Najveće skandiranje doživio je gradonačelnik Sinja. Bulj poručuje kako je ovo jedan od najvećih prosvjeda u hrvatskoj povijesti.

"Narod je na strani slobode. Narod je protiv diktature. Narod je protiv ugrožavanja ljudskih prava i sloboda. Besmislenost COVID potvrda govori narod", kaže gradonačelnik Sinja Mirko Bulj. 

U jednom dijelu prosvjeda osjetila se i netrpeljivost prema medijima, a nedugo nakon toga i fizički je napadnut reporter RTL-a, Goran Latković.  

Popularni Članci