Zbog kontradiktornih odluka oko koncesija u Uvali, DORH od Visokog upravnog suda zatražio hitno očitovanje

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Postoje dvije presude istog suda oko iste stvari u dva različita predmeta, no jedna, donesena 2019. godine, tvrdi kako su Dubrovački zalasci sunca legalno izabran koncesionar, dok druga iz 2020. godine to osporava. Visoki upravni sud po istoj je stvari tako donio dvije različite odluke koje su međusobno kontradiktorne

Koncesija tvrtke Dubrovački zalasci sunca d.o.o. nad područjem Uvale Sumartin nazvanim 'Sunset Beach' dovedena je u pitanje zbog presude Visokog upravnog suda iz 2020. godine. Prema tom se sudskom rješenju zapravo osporava koncesija Dubrovačkih zalazaka sunca, no ujedno se izvan snage ne stavlja pravomoćna presuda istog tog suda iz 2019. godine, koja je Dubrovačke zalaske sunca proglasila legalno izabranim koncesionarem. 

U prijevodu, postoje dvije presude istog suda oko iste stvari u dva različita predmeta, no jedna, donesena 2019. godine, tvrdi kako su Dubrovački zalasci sunca legalno izabran koncesionar, dok druga iz 2020. godine to osporava. Visoki upravni sud tako je donio dvije različite odluke koje su međusobno kontradiktorne. 

DVIJE RAZLIČITE ODLUKE ISTOG SUDA SU IZNIMNA RIJETKOST

U neslužbenim razgovorima, odvjetnici nam govore kako je ovakva praksa moguća, ali iznimno rijetka. Neki od njih tvrde kako se s njom u svojim predmetima nisu susretali nikada u svojoj dugogodišnjoj odvjetničkoj praksi, a tvrde kako nisu čuli ni da su se u takvim situacijama našli njihovi kolege. Zbog svega navedenog, DORH je od Visokog upravnog suda zatražio izvanredno preispitivanje zakonitosti, a Sud će konačnom odlukom ustvrditi imaju li Dubrovački zalasci sunca pravo na koncesiju ili ne. 

Javnost o ovom događaju čini se nije znala ništa, sve do objave revizorskog izvješća Dubrovačkih zalazaka sunca iz 2020. godine, koje je objavljeno nakon što su Igor Legaz i udruga 'Divlja liga vaterpolo' najavili pokretanje kaznenog postupka zbog neobjave. U njemu zakonski zastupnik tvrtke Marinko Benić govori o odluci Suda koju su zaprimili početkom godine. 

"U siječnju i ožujku 2021. Društvo je  primilo presude Visokog upravnog suda Republike Hrvatske kojim se poništavaju Rješenja Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture RH i Odluka Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije o odabiru Društva kao najpovoljnijeg ponuditelja za gospodarsko korištenje i uređenje plažno-rekreacijskog centra“, stoji između ostalog u izvješću. 

KAKO JE DOŠLO DO TOGA? 

Dubrovački dnevnik razgovarao je s dobro upućenima u cijeli slučaj. Kažu nam kako su se nakon odabira Dubrovačkih zalazaka sunca kao koncesionara dvije tvrtke žalile na odabir. Nadležno je Ministarstvo spojilo predmete te je donesen zaključak kako je Dubrovačko-neretvanska županija kao davatelj koncesije  ispravno postupila prilikom odabira. Nakon donesenog Rješenja, potpisan je ugovor s izabranim koncesionarom. 

Nakon toga, tvrtke su podnijele žalbe protiv Rješenja Ministarstva i Odluke Županije na Upravnom sudu u Osijeku odnosno Splitu. Oba suda su potvrdila odluke Ministarstva i Županije – da su Dubrovački zalasci sunca tvrtka koja je legalno izabrana da bude koncesionar u Uvali Sumartin. 

Potom su stranke uložile žalbu i na Visokom upravnom sudu u Zagrebu koji je potvrdio presudu Upravnog suda u Osijeku 2019. i time je ona postala pravomoćna. No, isti je sud 2020. godine osporio presudu Upravnog suda u Splitu po drugom tužitelju, ali po istoj stvari, i doveo u pitanje koncesiju Dubrovačkih zalazaka sunca.  

Sada je DORH zatražio žurno preispitivanje zakonitosti donesene presude od Visokog upravnog suda iz 2020. godine, uz napomenu kako su prethodne odluke Županije i Ministarstva ipak zakonski utemeljene.  

ZASAD NEMA UVJETA ZA RASKID KONCESIJE 

Dubrovački dnevnik kontaktirao je i Dubrovačko-neretvanske županiju kao davatelja koncesije odakle su potvrdili naša saznanja. 

„Dubrovačko-neretvanska županija davatelj je koncesija za gospodarsko korištenje pomorskog dobra. Odluke Županijske skupštine potvrđene su rješenjima nadležnog Ministarstva te su sklopljeni ugovori s tvrtkom Dubrovački zalasci sunca d.o.o. Predmetne koncesije upisane su uredno u Registar koncesija. Upravni sudovi u Osijeku i Splitu, također su potvrdili rješenja Ministarstva i Odluke Dubrovačko-neretvanske županije. Daljnjim Žalbama, Visoki upravni sud, pravomoćnom presudom od 2019. godine, također je potvrdio presudu Upravnog suda, Rješenje Ministarstva te Odluke Županije. Također isti Visoki upravni sud svojom presudom iz 2020. godine , poništio je navedene akte, ostavljajući na snazi navedenu presudu Visokog upravnog suda iz 2019. godine, kojom je predmetna odluka o koncesiji postala pravomoćna,“ tvrde iz Županije.

Navode i kako je, s obzirom da su nadležno Ministarstvo kao i Županija zaprimili navedene presude, a zbog njihove kontradiktornosti, Županija putem Ministarstva zatražila od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske u Zagrebu, izvanredno preispitivanje zakonitosti donesene presude. 

„Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, uputilo je Vrhovnom sudu Republike Hrvatske zahtjev za izvanredno preispitivanje zakonitosti, nalazeći pri tom da su odluke Županije te nadležnog ministarstva utemeljene na pravilnoj primjeni zakona,“ kazali su iz Županije dodavši kako se u skladu s navedenim nisu stekli uvjeti za raskid ugovora o koncesiji. To bi eventualno mogla promijeniti jedino konačna odluka Visokog upravnog suda koji bi na neki način trebao usuglasiti donesene odluke iz 2019. i 2020. godine, o čemu će ovisiti koncesija nad spomenutim područjem. 

Popularni Članci