ZAVRŠENA OBNOVA GRUŠKE ŠKOLE Djeca su dobila ugodno mjesto boravka, a školi stižu manji računi (FOTO)

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Aida Čakić
U cijelosti su završeni radovi energetske obnove Osnovne škole Ivana Gundulića, a ukupna vrijednost projekta iznosi 7.872.327,15 kuna. Odobrena bespovratna sredstva Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije iznosila su 64 posto od ukupne vrijednosti projekta.

Povodom završetka energetske obnove zgrade OŠ Ivana Gundulića gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je riječ o trećoj obnovljenoj školi, nakon lapadske i one na Ilijinoj glavici.

- Tu se ne zaustavljamo nego ulažemo u osnovnoškolsko obrazovanje kao i obnovu vrtića koje smo energetski obnovili te ćemo prijaviti i druge ustanove na EU fondove. Ulaganje u osnovno školstvo je ulaganje u budućnost grada. Posebno sam sretan što je sve to financirano EU fondovima koje Grad Dubrovnik do 2017. godine nije iskoristio ni lipe što je bila velika šteta. Od tada do danas povukli smo 300 milijuna kuna. Hvala i Dubrovačkoj razvojnoj agenciji koja je prije bila 'agencija slučaj', a danas rade izvrstan posao. Hvala i ravnateljici jer nije bilo jednostavno organizirati nastavu dok se izvode građevinski radovi - istaknuo je gradonačelnik Franković te najavio energetsku obnovu OŠ Mokošica te nastavak obnove OŠ Marina Držića kao i obnovu sportske dvorane u Gospinom polju u vrijednosti od 20 milijuna kuna kroz EU sredstva i nacionalna.

Ravnateljica Vedrane Elez zahvalila se roditeljima i djeci na strpljenju, ali i gradonačelniku i njegovim suradnicima.

- Danas smo sretni jer je naša škola zasjela u izuzetnom svjetlu, ona je lijepo mjesto i primjer lokalne zajednice i Gruža. Djeca su dobila ugodno mjesto boravka, a mi težimo biti prepoznatljivi i ići naprijed. Tužna sam što danas nisu s nama svi učenici i učitelji, ali nadam se da će i ovaj problem s koronavirusom uskoro biti iza nas - rekla je ravnateljica Elez te poručila kako se raduje novim projektima za školu.

Direktor tvrtke izvođača radova Alfaplan građenja Mato Butijer istaknuo je kako je projekt bio kompleksan, a sve je odrađeno za 11 mjeseci.

Zamijenjeno je preko tisuću metara kvadratnih podnih ploha. Izvedena je temeljna hidro i termo izolacija sukladno projektu te su postavljene keramičke pločice i parketi. Uz neometano funkcioniranje nastave, istovremeno su se odvijali radovi na demontaži starih i ugradnji novih otvora, radovi na cjelovitoj obnovi fasade površine 2633 metara kvadratnih i dijela krovišta. U cijeloj zgradi su postavljeni novi radijatori kao i nova rasvjeta u dijelu učionica, dvorani i manjem dijelu dvorišta, a sve u skladu sa standardom energetske obnove. Zgrada je sad B energetskog razreda, a uštede za grijanje bi trebale biti 71,5 posto, dok one primarne uštede iznose 54,6 posto.

Popularni Članci