TJEDAN U RETROVIZORU Otvoreno zasad najveće gradsko igralište, a doznali smo i koliko smo održivi!

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Život se polako vraća u normalu u Gradu Dubrovniku, znači to ujedno i kako su aktivnosti gradske uprave sve intenzivnije.

Otvoreno novo igralište na Babinom kuku

Gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima obišao je novoizgrađeni sportsko-rekreacijski park s dječjim i sportskim igralištima na glavnici Babinog kuka. Novi kvartovski rekreacijski park namijenjen je svim dobnim skupinama i omogućuje istovremeno i neometano korištenje za više korisnika. Ovaj sportski infrastrukturni projekt vrijedan je 2.871.591,88 kuna s PDV-om, a u njegovom sklopu uređen je i nogostup za pristup do parka, prostor za odlaganje otpada i autobusno stajalište.

''Ovo je najveće igralište sada na području grada Dubrovniku s cijelim nizom različitih aktivnosti, a posebno treba istaknuti sprave za vježbanje za osobe s invaliditetom što do sada nije postojalo na našem području. Jako sam zadovoljan, a broj djece koja su danas ovdje najbolje govori o tome da je investicija opravdana'', kazao je gradonačelnik Franković.

OŠ Ivana Gundulića treća energetski obnovljena škola

Završeni su radovi energetske obnove Osnovne škole Ivana Gundulića u Gružu, a tim povodom u prostorima škole održana je konferencija za medije.

Riječ je investiciji u osnovnoškolske kapacitete koja je, poput u prosincu završene OŠ Marina Držića te ranije OŠ Lapad, također značajno sufinancirana iz dostupnih fondova Europske unije i drugih vanproračunskih izvora, čak 64 posto, podsjetio je uvodno gradonačelnik Franković.

- Naravno da se tu ne zaustavljamo, značajna sredstva ulažemo u osnovnoškolsko obrazovanje i nastavit ćemo to raditi u budućnosti. Drago mi je što radove i na OŠ Montovjerna privodimo kraju, sada je faza čišćenja, očekuje nas idući tjedan ako sve bude u redu početak tehničkog prijema i naravno u rujnu nova školska godina u novoj školi. - rekao je između ostalog tom prilikom Mato Franković.

Predstavljeno završno izvješće održivosti destinacije za Grad Dubrovnik – rezultat izvrsnih 70%

Predstavljanje završnog izvješća održivosti destinacije Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC) za Grad Dubrovnik održano je u Kazalištu Marina Držića. Rezultate izvješća predstavio je putem video veze glavni procjenitelj, direktor Mediteranske regije Globalnog vijeća za održivi turizam Ioannis Pappas, uz sudjelovanje gradonačelnika Mata Frankovića i predsjednice udruženja CLIA Kelly Craighead.

Grad Dubrovnik je jedna od 30 svjetskih destinacija za koju je GSTC proveo Ocjenu odredišta. Na skali GSTC-a kojom se procjenjuje ukupna izvedba destinacije u održivosti, Grad Dubrovnik je ostvario izvrsnih 70 posto. Od 105 pokazatelja u standardu GSTC-a, 12 (11,4%) ih je ocijenjeno izvrsnima, 47 (44,8%) ih je ocijenjeno dobrima s potrebnim poboljšanjima, 37 (35,2%) ih je prepoznato kao područja sa srednjim rizikom, a 9 (8,6%) ih je označeno kao područja visokog rizika.

-Nadam se da nam se u budućnosti neće dogoditi ono što nam se događalo prije par godina, to je da Dubrovnik osim svoje ljepote postane simbol grada prekomjerne destinacije sa velikim brojem gostiju uz činjenicu da se smanjila kvaliteta života naših sugrađana, to je sve ono što u budućnosti nam se ne smije dogoditi i zato imamo jednu sjajnu priliku za novi početak u kojem smo mi ti koji ćemo definirati kriterije kako, kada i na koji način, kako bi naš Grad bio jedno ugodno mjesto za život  ali istovremeno kako bi respektirao glavnu gospodarsku granu turizam i kako bi ljudi normalno mogli živjeti – naglasio je gradonačelnik Franković.

Implementirana oprema za uspostavu zone zagušenja prometa

Sukladno ugovoru o nabavi i ugradnji opreme za zonu zagušenja prometa između Grada Dubrovnika i zajednice ponuditelja Hrvatski telekom d.d. te King ICT završeni su radovi na implementaciji opreme potrebne za uspostavljanje zone zagušenja prometa oko povijesne jezgre Grada – scenarija 1. Tim povodom Predstavnici Grada Dubrovnika s predstavnicima zajednice ponuditelja obavili su primopredaju sustava koji je pušten u probni rad.

U ovoj prvoj fazi instalirana je sva potrebna oprema nužna za uvođenje zone zagušenja koja se odnosi na turističke autobuse i osobne automobile (8+1) te podržava i mogućnost implementacije planiranog konačnog rješenja.

Sustav omogućuje automatsku provjeru autobusa i osobnih vozila (8+1) koja podliježu naplati parkiranja na Pilama te daljnji postupak prema onima koji nemaju rezerviran termin za dolazak/parkiranje. 

Vrijednost nabave predmetne opreme iznosi 1.027.909,67 bez PDV-a, a osim ukupno 10 kamera postavljenih u Zagrebačkoj ulici, u Ulici II. Dalmatinske brigade, na Pilama (na dvije lokacije) i u Ulici branitelja Dubrovnika, sustav uključuje kompletno softversko rješenje te ntegraciju s postojećim BUS+ sustavom.

Novi sastanak gradonačelnika i zakupaca gradskih poslovnih prostora i javnih površina

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je sastanak s dijelom zakupaca prostora i javnih površina u vlasništvu Grada Dubrovnika, a na temu naplate zakupa prostora i javnih površina. 

Na sastanku je dogovoreno, a obzirom na neizvjesnost turističke sezone 2020., kako će se za mjesece srpanj, kolovoz i rujan računi za zakup ispostavljati do 15. u mjesecu za prethodni mjesec. Visina zakupa korespondirat će s visinom ostvarenih noćenja u 2020. godini, s usporedbom ostvarenja istih u 2019. godini, a sukladno podacima Turističke zajednice grada Dubrovnika. Primjerice, ako broj ostvarenih noćenja u srpnju, 2020. godine bude iznosio 20% prošlogodišnjih rezultata onda će zakup javne površine i zakup poslovnih prostora biti obračunat u visini od 20% ugovorenog zakupa javne površine/poslovnog prostora.

Popularni Članci