PREOKRET U SLUČAJU 'ZVIŽDAČA' Britanski odvjetnik Jonathan Taylor pušten iz pritvora

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL, screenshot
Britanski odvjetnik Jonathan Taylor (51), koji je prošlog četvrtka uhićen u Dubrovniku, pušten je iz pritvora, doznaje Dubrovnački dnevnik. 

Radi se o odvjetniku koji je otkrio korupcijski skandal u tvrtki SBM Offshore koja se bavi industrijom nafte, a kojoj je on radio. Njemu je u petak određen jednomjesečni pritvor, iz kojeg je sad pušten. O njegovom uhićenju prvi je pisao Dubrovački dnevnik, a što su kasnije prenijeli brojni nacionalni, ali i europski mediji.

U svakom slučaju, Županijski sud u Dubrovniku tako je uvažio žalbu odvjetnika Vedrana Gjenera te je Taylor pušten uz jamčevinu. On je inače uhićen na osnovi Interpolove tjeralice i to čim je stupio na dubrovačko tlo.

- Po našoj žalbi Vijeće Županijskog suda u Dubrovniku zamijenilo je pritvor radi izručenja s mjerama opreza i jamstvom. Tako da je gospodin Taylor danas pušten iz pritvora i ostatak postupka će pratiti sa slobode. - kazao je Gjenero, dodajući kako daljnje ne bi ništa komentirao dok je postupak u tijeku.

Taylor je od 2003. godine kao odvjetnik radio u tvrtki SBM Offshore, nizozemskoj kompaniji, čije je sjedište od 1971. godine u Monacu. Taylor je radio na sastavljanju ugovora ove tvrtke, te je 2012. godine otkrio, kasnije i ustvrdio kako tajnim klauzulama podmićuje zainteresirane stranke. Dakle, dobiva poslove tako što daje mito. Taylor je svoju stranu priče iznio medijima, a kasnije je dokazao na sudu, zbog čega je konzorcij AEX 25 u kojem se tvrtka nalazi plaćao brojne penale, koji se penju čak do 827 milijuna dolara.

Interpolova potjernica izdana je  na zahtjev  istražnog suda u Monaku i to zbog mita i korupcije.

Podsjetimo i da je britanski The Sunday Telegraph uspio je stupiti u kontakt s Taylorom.

- Ovo je političko uhićenje od stane monegaške vlasti. Molim britansku Vladu da stane na kraj ovome. - rekao je Taylor.

The Sunday Telegraph je stupio u kontakt i s Taylorovom suprugom Cindy.

- Prethodna tužba protiv njega je odbačena prije pet godina jer SBM nije imao dokaze. No, bio je savjetovan da ne ide u Monako. Nije znao za Interpolovu potjernicu, a posebno je smiješno što ona glasi za mito i korupciju. - poručila je.

DOZNAJEMO Poznati britanski 'zviždač' uhićen čim je s obitelji stupio na dubrovačko tlo

MEĐUNARODNI SKANDAL U DUBROVNIKU Britanskom zviždaču određen jednomjesečni pritvor, on kaže da se radi o političkom uhićenju

Popularni Članci