NOVI BISKUP JE MSGR. ROKO GLASNOVIĆ Uzinić: On je moj učenik, očekujem da će pred njim biti dug put u zajedništvu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Facebook
Izvanredna konferencija za medije danas se održala u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku na kojoj je službeno objavljeno kako je novi biskup msgr. Roko Glasnović. 

Javnosti se obratio apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor.

- Radosna vijest koju sam danas pozvan objaviti i mene osobno raduje, a vjerujem i Dubrovačku biskupiju koja više od godinu dana čeka tu vijest, a to je da je Sveti otac imenovao novog biskupa. On je jedan od mojih učenika, bio sam odgojitelj u bogosloviji više godina i kroz ovo cijelo vrijeme imamo različite službe i koje su omogućavale da se susrećemo. On je svećenik Šibenske biskupije msgr. Roko Glasnović koji je mlad, ima godina koliko sam ja imao kad sam došao Dubrovački biskupiju. Očekujem da će pred njim biti dug put u zajedništu s vama u kojemu će vršiti službu pastira ove Biskupije. Molim vas da radosno odzvoni vaš pljesak kojim ćemo pozdraviti novog biskupa - kazao je Uzinić.

Zahvalio se papi Franju te Šibenskoj biskupiji.

- Hvala i msn. Roku Glasnoviću koji je prihvatio ovaj poziv, nije danas lako biti bikup i zahvaljujem mu se na tomu što je odlučio napustiti svoju biskupiju da bi na neki način poput Abrahama djelomično otišao u nepoznato i ovdje bio pastir. Njemu u ime cijele Dubrovačke biskupije želim srdačnu dobrodošlicu u grad Dubrovnik i Dubrovački biskupiju koji su od sada njegovi. Izražavam izraze dobrodošlice i želim mu uputiti nekoliko iskrenih želja za njegovu buduću biskupsku službu - poručio je riječki nadbiskup koadjutor te dodao kako želi da novi biskup nastai sve ono što je dobro i doda svoj pečat i doprinos.

Generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić pročitao je informacije o novom biskupu.

Roko Glasnović rođen je 2. srpnja 1978. godine u Šibeniku, od oca Nikole i majke Marije rođene Palić. Osnovnu školu pohađao je u Janjevu od 1985. do 1990. i u Šibeniku od 1990. do 1993. Srednju Tehničku školu pohađao je u Šibeniku od 1993. do 1997. godine. Služio je vojni rok 1997./1998. Jednu godinu (1998.) studirao je na Pravnom fakultetu u Splitu. Od 1999. do 2005. bio je u Bogoslovnom sjemeništu i studirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Za đakona je zaređen 5. prosinca 2004., a za svećenika 2. srpnja 2005. u Šibeniku.

Pastoralnu teologiju studirao je na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu od 2005. do 2008. Nakon studija, 2008. godine imenovan je župnikom Župe Pohođenja Blažene Djevice Marije u Njivicama gdje je  ostao godinu dana. Iste godine imenovan je povjerenikom za pastoral braka i obitelji Šibenske biskupije. Od tada je obnašao i službu ceremonijara Šibenske biskupije. Osobnim tajnikom šibenskoga biskupa imenovan je 2009. godine. Iste godine postao je i član svećeničkog vijeća Šibenske biskupije. Članom Povjerenstva za Katolički školski centar (KŠC) i  za Katoličku osnovnu školu (KOŠ) imenovan je 2011. Član je Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj od 2012. godine.

Upraviteljem Župe sv. Margarite u Jadrtovcu imenovan je 2014. godine. Iste godine postao je i član Ekonomskog vijeća, a 2017. imenovan je ekonomom Šibenske biskupije, ravnateljem KŠC-a te predstojnikom Biskupijskog ureda za škole. Upravitelj župa sv. Petra na Kapriju i Uznesenja Blažene Djevice Marije na Žirju bio je od 2017. do 2019. godine, kada je postao član zbora savjetnika Šibenske biskupije.

Osim hrvatskog jezika, govori talijanski i engleski.

Popularni Članci