KANDIDAT ZA ZASTUPNIKA BOŠNJAKA Armin Hodžić: I u Dubrovniku bošnjačke institucije moraju biti servis građanima

Autor: Vedran Salvia
"U Dubrovniku sam kako bi vidio koji su problemi Bošnjaka u ovom gradu", rekao je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Armin Hodžić za Dubrovački dnevnik.

Hodžić je nezavisni  kandidat za zastupnika Bošnjaka i drugih nacionalnih manjina na predstojećim parlamentarnim izborima pod sloganom "Nova snaga”.

Radi se o kandidaturi u 12. izbornoj jedinici za predstavnika Bošnjaka, Albanaca, Crnogoraca i Makedonaca . U donedavnom sazivu Sabora ove manjine predstavljala je Emina Lekaj Prljaskaj ispred albanske manjine.

- U tijeku je predizborna kampanja, došao sam se sastati s predstavnicima Bošnjačke organizacije i čuti koji su njihovi problemi, kako vide potencijalna rješenja problema, kakva su njihova razmišljanja o bošnjačkoj zajednici kako u Dubrovniku, tako i u cijeloj Hrvatskoj. Uvijek rado dođem u Dubrovnik. - naveo je Hodžić.

Pitamo ga što su mu dubrovački Bošnjaci rekli o problemima.

- Mislim da se problemi ne razlikuju nego što je to tako u ostatku Hrvatske, mislim da je to u svim sredinama jednako. A to je da bošnjačke organizacije i institucije moraju biti servis svojim članovima, moraju biti na usluzi, nikako ne smiju biti zatvorene i ekskluzivne organizacije. To je ono što pokušavam stvoriti, da budemo jaka zajednica bez privilegiranih, to je moj najveći cilj. - kazao je on.

Dodaje kako su Bošnjaci druga najbrojnija manjina poslije Srba.

- Međutim, mi nemamo samostalnog predstavnika u Saboru. Tako su Albanci dobili saborsku zastupnicu, a mi smo ostali izvan Sabora. S obzirom na dobre odnose Hrvatske i BiH, ali i sudjelovanje velikog broja Bošnjaka u ratu smatram da su Bošnjaci institucionalno zakinuti. Morali bi imati samostalnu izbornu jedinicu. - rekao je Hodžić.

- Za to ću se boriti ako uđem u Sabor. Talijani i Mađari imaju svog zastupnika, a Bošnjaci nemaju, a  Bošnjaka ima duplo više. To je nelogično. - naveo je.

Pitamo ga za što će se još boriti ako uđe u Sabor.

- Borit ću se da se osnuje spomen soba u čast svim poginulim Bošnjacima u Domovinskom ratu, u ratu je sudjelovalo 25 tisuća Bošnjaka, a preko 1100 ih je poginulo.  Također, borit ću se za osnivanje fonda za stipendiranje studenata, kao i veće sudjelovanje žena u bošnjačkim organizacijama i asocijacijama. Bitno je i da Bošnjaci imaju svoj stav. Nije lako imati svoj stav. A kroz svoje djelovanje im želim približiti koliko je važno imati stav. - istaknuo je.

Borit će se, naglašava, i protiv društva gdje se uspijeva temeljem veze i poznanstva.

- To je nešto što vrijedi za cjelokupno hrvatsko društvo, smatram da kriterij po kojima se dijele stipendije i daju poslovi su pogrešni, temelje se na vezama i poznanstvima, a ne na sposobnosti, etici, moralu, motiviranosti za rad. Bitno je tko je s kim dobar. To ne vrijedi samo u našoj državi, nego na ovim prostorima. Moramo to promijeniti, nametnuti nove metode. - precizirao je Hodžić.

Za kraj, čestitao je današnji praznik. 

- Volio bih iskoristiti ovu priliku da svim građanima čestitam Dan državnosti . - zaključio je Hodžić.

Popularni Članci