Istražujemo jesu li besplatne turističke ture u Dubrovniku (i)legalne

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Prije dvije godine u Dubrovniku su počele besplatne turističke ture. Klasični vodiči su ljuti, jer smatraju da su im one nelojalna konkurencija obzirom da se financiraju iz bakšiša na koji se ne plaća porez

Ove godine turistički vodiči nemaju baš posla. Jedni od rijetkih koji se ovih dana mogu sresti po dubrovačkim ulicama su vodiči koji nude free walking ture. Za one koji ne znaju, ukratko, free walking ture su besplatne, a vodiči i pokretači posla financiraju se od bakšiša gostiju. Naravno, na te donacije ne plaća se porez, pa smo tragom toga pokušali istražiti jesu li free walking ture (i)legalne.

Predsjednica dubrovačkog Društva turističkih vodiča Maja Milovčić kaže kako te ture klasičnim vodičima dižu tlak, jer ih smatraju nelojalnom konkurencijom.

-Free walking ture krenule su u Njemačkoj 2009. godine, a pokrenuo ih je jedan Amerikanac. U početku su zamišljene kao studentski posao, da studenti malo zarade za studij. Međutim, posao je rastao, taj je Amerikanac pokrenuo čitavu platformu, a ture su se počele organizirati diljem svijeta. U Dubrovniku su se pojavile prije dvije godine. U početku su se krili. Većinom to rade mladi vodiči koji su još uvijek nisu etablirali na tržištu, pa im je to svojevrsna ulaznica u posao – objašnjava nam Milovčić, te potom prelazi na srž problema.

-Klasični vodiči su ljuti, jer oni ne plaćaju porez, odnosno rade nezakonito. Konobari koji isto tako dobivaju napojnicu su zaposleni, a ovi vodiči nisu. Nemaju zdravstveno osiguranje, ne plaćaju im se nikakvi doprinosi, drugi riječima izrabljuje ih se. Koliko je nama poznato, iza takvih tura stoje agencije. E sad, pitanje je kako oni to vode u poslovnim knjigama. Vodiči nakon svake ture tim agencijama šalju fotografiju da ovi vide koliko je gostiju bilo na turi da se zna otprilike koliko su zaradili, odnosno da ih vodiči ne potkradaju – ističe Milovčić.

Porezna nije odgovorila ništa konkretno

Pitamo ju je li Društvo vodiča tražilo od nadležnih institucija da se očituju jesu li free walking ture u skladu s hrvatskim zakonima?

-Tražili smo od Porezne da se očituju, ali oni nisu odgovorili ništa konkretno, osim što su kazali da svaka naplata podliježe fiskalizaciji, odnosno da se mora platiti porez. Tako neke free walking ture izdaju račun na jednu kunu, ali opet ostaje pitanje je li to legalno. Također, zvali smo i nadležnu inspekciju da ih provjere, zainteresirali su se za priču, ne znam hoće li krenut jača kontrola. Uglavnom oni i dalje rade u nekoj sivoj zoni i ruše cijenu klasičnim vodičima – zaključuje predsjednica Društva turističkih vodiča.

Obratili smo se agenciji koja nudi besplatan obilazak Dubrovnika pitajući ih imaju li potvrdu od institucija da se mogu baviti tim poslom. Odgovorili su na pitanja, ali su željeli ostati anonimni.

-Free Ture u Hrvatskoj nisu definirane zakonom, pa je na to pitanje teško odgovoriti. Usporedili bi iste s Uber aplikacijom, koja također nije bila definirana zakonom. Što se tiče dozvola, posjedujemo rješenje za zanimanje vodiča, uredno otvoren obrt, licencu za fiskalizaciju i rješenje iz porezne uprave. Što se tiče poreza, plaćen je uredno svaki kvartal poslovanja, a uz njega svi doprinosi. To što tura ima predznak free, ne znači da je free, a pogotovo da se ne plaća porez, što se uredno može pronaći na stranici i izvodima iz porezne uprave – kazali su nam organizatori free walking tura u Dubrovniku, te potom objasnili kako to izgleda u praksi.

Neriješeni hrvatski zakoni

- Sve rezervacije koje imamo dolaze od svjetski poznatih agencija, koje se bave free turama. Nakon što gosti bookiraju, pošalje im se mail, u kojemu im se da do znanja, da zbog još neriješenih hrvatskih zakona, svakoj osobi će se morati otkucati račun i naplatiti. Cijena je određena u cjeniku usluga. Ako gosti pristanu i dođu na turu, otkuca im se fiskalni račun preko pos printera. Ima i usluga privatne ture, koja je također fiskalizirana i ima posebnu tarifu – objašnjavaju.

Pitamo ih jesu li imali susreta s inspekcijom.

-Do danas, odnosno u dvije godine, inspekcija je provjeravala naš rad par puta na terenu i u njihovim uredima. Kako imamo uredno otkucane račune i plaćene poreze i doprinose, nisu primijećene malverzacije ili nešto nelegalno. Uostalom, podržavamo rad inspektorata, i uvijek smo spremni za nadzor – ističu organizatori dubrovačkih free walking tura.

Naravno, obratili smo se i Državnom inspektoratu odakle su nam kazali da je turistički vodič dužan za pruženu uslugu izdati račun korisniku usluge ako pružanje usluge ne organizira turistička agencija ili drugi prodavatelj ili račun ne izda udruga turističkih vodiča koje je član.

-Slijedom navedenog, u svezi pružanja usluga turističkog vodiča, u nadležnosti turističke inspekcije je utvrditi je li pružatelj usluga turističkog vodiča ishodio rješenje nadležnog upravnog tijela te pruža li usluge turističkog vodiča sukladno ishođenom rješenju, dok je izdavanje, odnosno eventualno neizdavanje računa za pružene usluge turističkog vodiča u nadležnosti Carinske uprave Ministarstva financija sukladno Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Napominjemo kako su na području Ispostave Dubrovnik Državnog inspektorata od osnivanja Državnog inspektorata (01. travnja 2019. do danas) u dva slučaja (kada su strani državljani pružali usluge turističkog vodiča bez ishođenog rješenja nadležnog upravnog tijela) turistički inspektori donijeli dva usmena rješenja o zabrani pružanja usluga turističkog vodiča te su donijeli dva prekršajna naloga – kazali su nam iz Državnog inspektorata.

Odgovor AZTN-a

Znači, vodiči free walking tura u Dubrovniku nisu bili sankcionirani, ali inspekcija nam nije odgovorila je li ih uopće provjeravala. Naravno, tražili smo odgovore i od Ministarstva financija, odnosno Porezne uprave, te Ministarstva turizma, ali na naš upit do zaključenja broja nisu odgovorili. Tako da i dalje ostaje pitanje jesu li free walking ture (i)legalne. Zanimljivo kako će vam inače Porezna uredno i ažurno naplatiti sve moguće poreze, a što se tiče free walking tura ponašaju se kao da ih to interesira. Niti konkretno kazuju jesu li one u skladu s zakonima, niti se pretjerano trude naplatiti dio sredstava koja im očigledno izmiču.

Obratili smo se i Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), te ih pitali jesu li ikad davali ocjenu o free walking turama kao nelojalnoj konkurenciji.

-AZTN temeljem Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja („Narodne novine“, broj: 79/09 i 80/13; dalje: ZZTN) nadležan je za utvrđivanje narušavanja tržišnog natjecanja od strane poduzetnika na mjerodavnom tržištu. Stoga, AZTN nije nadležan za utvrđivanje ispunjava li određeni poduzetnik uvjete za pružanje konkretne usluge, već je isto uređeno posebnim propisima u nadležnosti drugih tijela. Za primjenu poreznih propisa, nadležna je Porezna uprava. Radi li se o narušavanju tržišnog natjecanja, AZTN utvrđuje u svakom pojedinom slučaju na temelju provedenog postupka, odnosno na temelju pravne i ekonomske analize. Stoga, AZTN nije u mogućnosti prethodno zaključiti je li u određenom slučaju narušeno tržišno natjecanje. AZTN do sada nije razmatrao zahtjeve u svezi sadržaja koje ste naveli u svom podnesku (turističke free walking ture). Ako smatrate da je na određenom tržištu narušeno tržišno natjecanje postupanjem poduzetnika, upućujemo Vas na odredbu članka 37. ZZTN-a, kojim je propisan način podnošenja inicijative za pokretanje postupka u nadležnosti AZTN – kazali su nam iz AZTN-a.

Maro Marušić

Popularni Članci