OTVORENIJE I TRANSPARENTNIJE Građani Dubrovnika iz doma mogu pregledavati izdane lokacijske i građevinske dozvole

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Pročelnik Upravnog odjela za izdavanje građevinskih dozvola Zdenko Medović sa suradnicima je danas predstavio online preglednik izdanih lokacijskih i građevinskih dozvola.

- Cilj nam je da upoznamo građane s projektom koji Grad već deset godina koristi, a služio je kao alat Upravnom odjelu za urbanizam kad su radili prostorne planove. U ovom programu je sve vidljivo što se radi, gdje je planirano građenje tako da će građani zapravo jednim klikom miša, iz svoje fotelje moći to sve saznati - kazao je Medović dodavši kako smatra da je program koristan i dobar jer će rasteretiti upravne odjele od upita građana.

- Priča je postala otvorenija i transparentnija. Riječ je o ogromnom projektu za koji je trebalo puno truda i znanja, a sad je došao trenutak da ga predstavimo i javnosti jer je kvalitetan. Cijeli sustav služi nizu gradskih odjela poput komunalnog, prometnog, financijskog, a tu su i javne površine i poslovni prostori koji su vizualizirani na jednom mjestu - pojasnio je pročelnik te naznačio kako će podaci biti ažurirani sedam dana nakon izdavanja dozvole. Medović je najavio i razvoj cijelog sustava. Naime, za sad je jednostavno vidljiva pretraga po katastarskim česticama i investitorima. Tako se prema riječima pročelnika Medovića "razbija svaka sumnja je li primjerice izdana dozvola na Lapadsku obalu".

- Ovako je Grad napravio korak prema otvaranju građanima, a smisao je da budemo maksimalno otvoreni. Ne morate više hodati po gradilištima i pregledavati table ili se pitati što se tamo gradi. Sad je sve to moguće uz nekoliko klikova miša - naznačio je pročelnik Upravnog odjela za izdavanje građevinskih dozvola Zdenko Medović.

Viši savjetnik za GIS u Gradu Dubrovniku Franjo Barišić pojasnio je kako je prije više od 20 godina Grad krenuo sa skeniranjem podloga i digitalizacijom sustava te tako bio prvi u Hrvatskoj koji je krenuo u kompleksan sustav.

Online preglednik izdanih lokacijskih i građevinskih dozvola može se pronaći na stranicama Grada Dubrovnika, u rubrici E-USLUGE, na kraju stranice gdje su Karte pod oznakom Grad Dubrovnik prostorni planovi.

A.Č.

Popularni Članci