GRAD SU TUKLI, ALI NE I DOTUKLI! U 5:50 sati počeo je pakao koji Dubrovnik ne zaboravlja...

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Milo Kovač, Muzej Domovinskog rata Dubrovnik
Na današnji dan, prije točno 30 godina, krenuo je još jedan napad na Dubrovnik koji je postao simbol ratnog stradanja Grada, ali i njegove herojske obrane. U nastavku pročitajte dio teksta Varine Jurice Turk, ravnateljice Muzeja Domovinskog rata, koji je pripremila za posebno ratno izdanje Dubrovačkog dnevnika.  

Ne želeći odustati od osvajanja Grada, neprijateljska vojska planira novu akciju zauzimanja tvrđave na Srđu vjerujući kako će njenim padom dubrovačke branitelje i predstavnike hrvatske Vlade prisiliti na dugo očekivanu predaju Dubrovnika.

U pregovorima oko trajnog prekida vatre, održanim 5. prosinca 1991. u Cavtatu, koje su s admiralom Miodragom Jokićem vodili ministri Davorin Rudolf, Petar Kriste i Ivan Cifrić, nisu postignuti značajniji rezultati. I dalje se tražila bezuvjetna predaja naoružanja i povlačenje hrvatskih vojnih snaga iz Dubrovnika. Istoga dana, nakon što je nastavak pregovora zakazan za sutradan, Jokić je održao  sastanak s podređenim zapovjednicima 9. VPS u Kuparima, na kojemu je prihvaćen plan napada na tvrđavu Imperijal.

Napad je otpočeo 6. prosinca 1991. u 5:50 djelovanjem neprijateljskog topništva po cijeloj crti obrane, posebno po Sustjepanu, Srđu i širem gradskom području.  Gotovo istodobno žestoka topnička vatra usmjerena je i na prostor  unutar gradskih zidina. Uslijedio je pješački napad oko 100 vojnika koji iz tri smjera, uz potporu četiri tenka i cjelokupnog topništva, napreduju prema vrhu Srđa. Zahvaljujući premoći u ljudstvu, naoružanju i topničkoj potpori, napadači uspijevaju zauzeti plato ispred tvrđave i krovnu terasu njenog  istočnog dijela. Usprkos herojskom otporu, hrvatski branitelji  su se morali povući u unutarnje prostore Imperijala. Nastojeći pomoći braniteljima, zapovjednik obrane Dubrovnik, general Marinović izdaje zapovijed za otvaranje vatre po samoj tvrđavi iz svog raspoloživog topništva. 

U isto vrijeme južnom padinom Srđa kreću skupine pripadnika specijalne policije i Zbora narodne garde, kako bi pomogle okruženim braniteljima Imperijala. Zajedničkim snagama uspjeli su odbiti neprijatelja i iznova uspostaviti potpunu obranu tvrđave, te uspješno obraniti svoje položaje od Sustjepana do Belvedera. 

U ovom bezumnom napadu poginulo je 19 osoba, ranjeno oko 70 njegovih stanovnika, a u povijesnu jezgru palo je više od 600 razornih topničkih projektila. Devet palača je u potpunosti izgorjelo uključujući i zgradu Festivala Dubrovnik s dokumentacijom koja je skupljana 43 godine te palaču u Širokoj ulici, dom i atelijer g. Iva Grbića sa svim njegovim djelima. Tog “crnog petka” srušen je i križ na Srđu, a potpuno je izgorjela zgrada Interuniverzitetskog centra s knjižnicom od oko 25.000 bibliotečnih jedinica. Od ukupno 824 objekta unutar gradskih zidina, oštećen je 461 objekt.

Cijeneći značaj tvrđave na Srđu, koja je postala simbol herojstva i pobjede, od polovice 1992., Zapovjedništvo 163. brigade HV djeluje u njenim prostorima, a u spomen na herojsku obranu 1991., Grad Dubrovnik je 6.12. proglasio Danom dubrovačkih branitelja.

Herojstvom i žrtvom svojih branitelja i građana, Dubrovnik je uspješnom herojskom obranom 1991. Hrvatskoj donio prednost u međunarodnim odnosima i dao nemjerljiv doprinos njezinu međunarodnom priznanju koje je uslijedilo 15. siječnja 1992. od strane većine zemalja članica Europske unije. Stoga nam se ne čini pretjeranim ustvrditi kako su Vukovar i Dubrovnik, njihovi branitelji i građani, za svjetsku javnost bili najbolji tumači istine o pravednoj borbi hrvatskog naroda za slobodu i samostalnost u nametnutom mu prljavom osvajačkom ratu.

Varina Jurica Turk

foto: Milo Kovač, fotografija koja prikazuje granatiranje Grada 6. prosinca, danas je dio arhivske građe Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik 

Popularni Članci