ACI PREPORUČA Gastronomska đita južnim Jadranom

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: ACI
Nautički turizam na krajnjem jugu Hrvatske oduvijek okuplja najzahtjevnije goste u ACI-jevim marinama koji vole autohtonu hrvatsku kuhinju i lokalna vina.

Hrvatsku obalu i otoke najbolje je istražiti ploveći, a mnogi restorani imaju privezišta ili sidrišta neposredno uz brod. Sjajno pripremljen obrok i vrhunsko lokalno vino s pogledom na nebesko plavetnilo spada u pravi nautički hedonizam, a za mnoge je foodieje Hrvatska obećana zemlja. 

Uz jadransku obalu pronaći ćete najsvježije i najukusnije namirnice, jelovnike dizajnirane prema sezonskoj dostupnosti namirnica i recepte koji se prenose kroz generacije. Tradicionalni obiteljski restorani poslužuju svježu ribu i meso, a posljednjih se godina hrvatska tradicionalna jela sve češće pripremaju prema modernim tehnikama. Isto tako, sve je više hrvatskih vina koja dobivaju nagrade i preporuke najprestižnijih udruženja i magazina. Prvoklasne namirnice i ambijent samo su neki od razloga zbog kojih se turisti redovito vraćaju na jedno od najljepših mora na svijetu.

Upravo zbog toga najveći lanac marina na Mediteranu želi ljude potaknuti na plovidbu i otkrivanje prirodnih, gastronomskih i kulturnih ljepota Hrvatske. Nautički turizam na krajnjem jugu Hrvatske oduvijek okuplja najzahtjevnije goste u ACI-jevim marinama kojima je gastronomija visoko među prioritetima. Svjesni kako uspješni brend nautičkog turizma čini puno više od samih brodova i vezova u marinama, ACI svake godine prepoznajući trendove, prateći potrebe te interese nautičara i ostalih gostiju širi gastronomsku ponudu kako bi cjelokupan turistički proizvod gostima bio još primamljiviji. 

Restorani kao mjesto druženja 

Svaki nautičar će vam reći kako je duša svake ACI-jeve marine restoran kao mjesto druženja, prepričavanja doživljaja, uživanja u hrani i slavljenja života. Gastronomski entuzijasti i ljubitelji plovidbe koji dolaze u Hrvatsku s lakoćom će se prepustiti čarima jedne od najzdravijih kuhinja svijeta – one s potpisom Mediterana. Restorani u ACI-jevim marinama oduševljavaju kombinacijom kulinarstva i atmosfere iz koje nastaju nezaboravne uspomene te se rađaju prijateljstva za čitav život. 

Dobra jedriličarska đita uključuje posjete fine dining restoranima, ali i tradicionalnim konobama. Kako biste upoznali najbolje od oba svijeta, pripremili smo listu restorana za nautičare u južnom Jadranu. Tu svakako vrijedi usmjeriti pramac vašeg broda i uživati u svemu onome što može pružiti samo plovidba i život na moru. 

ACI marina Dubrovnik – restoran Azzurro

Ručak ili romantična večera u sjeni romantičnog ljetnikovca Sorkočević doživljaj je koji rijetko koja marina može ispuniti svojim gostima, no ACI marina Dubrovnik spada među svjetske raritete upravo zbog velebnog zdanja koje je nastalo u slavno doba Dubrovačke republike. Kako je restoran u marini jedan od prvih doticaja nautičara sa zemljom u kojoj plove, Azzurro njeguje kulturu hrane koja predstavlja našu destinaciju. Meni se mijenja sezonski, a gostima se nude lokalne i svježe namirnice po kojima je dubrovački kraj poznat. Vinsku kartu krase vrhunska hrvatska vina iz svih značajnijih vinskih regija.

ACI

ACI marina Slano – restoran Perast

Najmlađa marina u sustavu ACI-ja, ona u Slanome, idealno je polazište za krstarenje Elafitima ili izlet do Dubrovnika, a ime je dobila po idejnome tvorcu lanca ACI marina Veljku Barbieriju. Sagrađena je u prelijepoj uvali koja je oduvijek bila dobro sklonište za sve brodove, ali uz sigurnu luku predstavlja i sjajan izbor za gastronome. Restoran Perast ime je dobio prema brodu Perast koji je povezivao Elafite i Mljet s Dubrovnikom. „Vapor s dušom“, kako su ga zvali, posljednje je putovanjem završio u Slanome tijekom Domovinskog rata. Restoran u ACI marini Veljko Barbieri u Slanome ima prekrasan pogled na magičnu ljepotu Elafita, a na meniju su tradicionalni specijaliteti dubrovačke regije u modernom ruhu.

ACI

Šipan – konoba kod Marka ili restoran Bowa 

Obvezna nautička gastro pošta nakon izlaska iz ACI marina Dubrovnik i Slano ili tijekom povratka nakon sedmodnevne plovidbe je Šipan, najveći otok među Elafitima. Pridjev najveći nemojte shvatiti baš kao apsolutnu oznaku veličine jer površina ovog hrvatskog otočkog dragulja iznosi 16 kvadratnih kilometara. Nautički foodieji koji dolaze u Šipansku luku najčešće biraju konobu kod Marka koja predstavlja pravu gastronomsku instituciju u ovom dijelu Jadrana već više od 30 godina.

S druge strane Šipana, u idiličnoj uvali kao stvorenoj za Instagram fotografije nalazi se restoran Bowa. Tirkizno more, malena plaža na kojoj se možete okupati te i pjesma cvrčaka idealni su sastojci za fine dining na šipanski način. Bowina mediteranska kuhinja odiše elegantnom jednostavnošću. Svježa riba, maslinovo ulje sa Šipana, domaće povrće i začini sjajni su sastojci za carsku nautičku gozbu.

Pelješac – Gastro Mare ili Kapetanova kuća

ACI marina Slano, kao i u slučaju Elafita, predstavlja idealnu polazišnu točku za otkrivanje gastronomskih pošta Pelješca. Gastro Mare smješten je u malenom ribarskom mjestu Kobaš u Stonskom kanalu. Nautičari je posjećuju jer nudi tipičnu mediteransku kuhinju koja je sjajno uglazbljena s modernim twistom, dok je za one željne tradicionalne spize namijenjena Kapetanova kuća u malom Stonu. Na povratku u Stonu svakako posjetite solanu i kupite dio hrvatske tradicije stare više od četiri tisuće godine. Radi se o najstarijoj aktivnoj solani na svijetu koja sol 'bere' uz pomoć mora, sunca i vjetra. 

ACI

ACI marina Korčula – Lešić Dimitri

ACI marina Korčula, naslonjena na samu povijesnu jezgru Grada Korčule, pruža nezaboravan pogled na grad opasan stoljetnim kamenim zidinama. Brojni nautičari upravo zbog sjajne atmosfere i lokacije uz stoljetne zidine biraju ACI marinu Korčula kao jednu od glavnih postaja tijekom plovidbe južnim Jadranom. U samoj blizini marine nalaze se brojni restorani, a mi smo za ovu priliku izabrali Lešić Dimitri koji je zasigurno jedinstveno mjesto na južnom Jadranu. Restoran s Michelinovom zvjezdicom smješten u obnovljenoj palači iz 18. stoljeća slavi tradicionalna jela pripremljena na nešto drugačiji način. Rekli bismo tradicija vol 2.0.

Stara mornarska glasi „Ploviti se mora“, a prirodne, kulturne i gastronomske bisere koje hrvatska obala ima treba uvijek iznova otkrivati. Ova gastronomska đita južnim Jadranom tek je početak plovidbe najljepšim morem svijeta.

Popularni Članci