FRANKOVIĆ OBIŠAO GRADILIŠTE ŠKOLE U ULICI ILIJE SARAKE "Cilj nam je do kraja mandata sve škole uvesti u jednosmjensku nastavu!" (FOTOGALERIJA)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović /DD
Gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima i uz predstavnike izvođača radova i nadzora obišao je danas gradilište na novoj lokaciji Osnovne škole Marina Getaldića u Ulici Ilije Sarake.

Naime, ugovor potpisan s odabranim izvođačem radova tvrtkom Alfaplan građenje d.o.o. obuhvaća obnovu, adaptaciju i uređenje ove škole na dvije lokacije - na adresi Ilije Sarake 7 (prostor buduće škole) i adresi Nikole Gučetića 1 (prostor sadašnje škole Centar).

Novi objekt škole smješten je u nekadašnjoj palači omeđenoj ulicama Ilije Sarake i Pobijana, a koju je za potrebe organiziranja osnovne škole Gradu na korištenje bez naknade ustupila Dubrovačka biskupija. Za potrebe razredne nastave (od 1. do 3. razreda) organizirat će se šest učionica te popratni prostori, a u sklopu projekta predviđena je adaptacija i opremanje manjeg obuhvata zgrade Centar.

„Radi se o drugoj školi koju će Grad uvesti u jednosmjensku nastavu, s krajnjim ciljem da sve osnovne škole budu u jednosmjenskom sustavu i da samim time osiguramo svim našim osnovnoškolcima jednake uvjete obrazovanja. Veliko mi je zadovoljstvo što je započela ova investicija koja će u idućoj godini, vjerujem, biti završena. Samim time će sva djeca u Gradu biti u jednosmjenskoj nastavi, otvorit će se dodatne mogućnosti Gimnaziji koja će se rasteretiti od dosadašnjeg dvosmjenskog rada i samim time će i ona ući u jednosmjenski sustav,“ istaknuo je Franković dodavši kako ovo tek jedna od investicija koje su planirane u narednom razdoblju, kad se govori o osnovnoškolskom obrazovanju.

 „Pri kraju smo ishođenja građevinske dozvole za OŠ Mokošica, a radimo i na brojnoj projektnoj dokumentaciji za adaptaciju postojećih škola, novim prilagodbama, zahtjevima, ali i gradnji buduće nove škole koja će se početi graditi  u Komolcu,“ najavio je Franković pri tom istaknuvši kako se očekuje natječaj resornog ministarstva, a kako je Grad spreman s cijelim nizom projekata.

 „Nakon završetka ovog četverogodišnjeg razdoblja, vjerujem kako će svi učenici i sve škole biti u potpunosti u istim, jednakim standardima i da će svi pohađati jednosmjensku nastavu,“ prokomentirao je Franković

Na samom objektu u Ulici Ilije Sarake u tijeku su radovi na iskopu pijeska iz postojeće gustjerne koja će se prema projektu koristiti za protupožarni sprinkler sustav, a isti se provode uz arheološki nadzor. Istovremeno, izvode se radovi rušenja i demontaže, a svi radovi izvode se sukladno dinamičkom planu.

„Radi se za početak u jednoj postojećoj gustjerni iskop pijeska. To je jedno jako važno nalazište koje ćemo dokumentirati, a kasnije ćemo ga koristiti kao bazen za sprinkler sustav jer ova škola ima sve moguće raspoložive mjere protupožarne zaštite. Postavlja se skela jer slijedi sanacija zidova i postavljanje karbonskih traka. Rade se potpuno nove međukatne konstrukcije, novo krovište, novi otvori… Tako da se sve što vrijedi u školi, uz kvalitetan konzervatorski nadzor, čuva, a ono što nije previše vrijedno mijenjamo. Ovdje će se odvijati razredna nastava od prvog do trećeg razreda, bit će i prostorija za produljeni boravak, djeca će imati blagovaonicu, a u potkrovlju će se nalaziti prostorije za osoblje,“ izjavila je pročelnica Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Paula Pikunić Vugdelija.

Vrijednost ugovora za izvođenje radova na dva objekta iznosi 11.304.323,50 kuna bez PDV-a, odnosno 14.130.404,38 kuna s PDV-om, dok je vrijednost radova nadzora 180.550,00 kuna, odnosno 225.687,50 kuna s PDV-om. Nadzor provodi tvrtka Struktura projekt.

Realizacijom projekta koji je, podsjetimo, financiran donacijom Zaklade Caboga Stiftung, dobit će se uređen prostor po svim pedagoškim standardima uz priključenje i ove škole režimu nastave u jednoj smjeni.

Franković je dodao i kako su planirana ulaganja i po pitanju vrtića.

Imamo građevinsku dozvolu za vrtić u Mokošici, radimo i na vrtiću u Komolcu, očekuju nas vrtići Solitudo i u  Gružu. Pripremili smo brojnu projektnu dokumentaciju kako bismo spremno dočekali novi proračun i kroz europske novce rješavali pitanje podizanja kvalitete života svih naših sugrađana, a prije svega naših najmlađih,“ izjavio je Franković.

Popularni Članci