DPDS proslavio 70 godina: 'Ne bi svjedočili obnovljenoj spomeničkoj baštini da nije Društva' (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
Izložba pod nazivom 70 godina u službi baštine u organizaciji Društva prijatelja dubrovačke starine, otvorena je u utorak u atriju palače Sponza.

Izložba 70 godina u službi baštine Društvo prijatelja dubrovačke starine 1952.–2022. posvećena je Gradu, koji ih, kako su naglasili, "svojim naslijeđem uvijek iznova inspirira i vuče naprijed".

Izložbu su posvetili svim nekadašnjim članovima, na čelu s gosparom Lukšom Beritićem, koji su "svoje znanje, vrijeme i ljubav ugradili u temelje Društva". Također, posvetili su je i svojim "sadašnjim članovima – volonterima koji na najbolji način nastavljaju građansku tradiciju rada za dobrobit sveukupne materijalne i nematerijalne baštine, znamenu svoga identiteta".

"Čast. Sloboda. Domoljublje. Dužnost. Teške riječi za početi ovaj govor, ali znajte da ih mi živimo i svjedočimo 70 godina", uvodno je kazao predsjednik DPDS-a Vedran Kosović dodavši kako je ova izložba za njih posebna prigoda.

"Potrudili smo se pokazati na koji to način služimo baštini i kakvu brazdu ostavljamo iza sebe. Naša plovidba predodređena je na uspjeh iz više razloga. Timun kojega smo preuzeli od gospara Lukše nikad ne puštamo iz ruke. Naša jedra nikad nisu prepuštena slučaju nego ih uvijek trimamo na najbolji način da bi zaplovili najboljom rutom. Ne okrećemo se kako vjetar pušt. I kad nas tuku nevere i kiše ne bojimo se. Naš brod je čvrst. Na ovom mjestu, u ovom škveru je napravljen. Na ovom mjestu je porinut i ispravno usmjeren prije više od 70 godina", kazao je Kosović i dodao kako "naš brod ploviti mora".

"Mijenjali su se kormilari i posade, ali ruta je odavno zacrtana. Spremni smo se nositi sa svim izazovima koje nosi današnjica. Jako dobro znamo da za uspješnu budućnost moramo biti svoji i slijediti svoj put. Hvala vam na podršci i večeras uživajte u plovidbi baštinom", poručio je Kosović.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je 70 godina društva, 70 godina raznih izazova.

"Kako onih prilikom obnove spomeničke baštine tako i onih dnevno političkih. I jedne i druge trebalo je izdržati i preživjeti. Uspješno su i jedni i drugi odrađeni i možemo svjedočiti činjenici da se Društvo otvorili javnosti kako bi naši sugrađani vidjeli što je to društvo i koliko je ono bitno u povijesti grada, u obnovi spomeničke baštine. Da ste prije 6-7 godina pitali naše sugrađane, a mi smo ih pitali kroz ankete, o tome tko bi trebao upravljati zidinama, bilo je 50-50. A zašto? Samo zato što je percepcija nekad presudnija od istine i zato što se nije do kraja otvaralo i govorilo o tome koliki je značaj obnove spomeničke baštine kojom doprinosi DPDS. Postavio sam na početku ove izložbe predsjedniku možemo li zamisliti kad bi bio obnovljen Sokol grad da nije bili DPDS-a? Kada bi bili obnovljeni kneževi dvori u Slanome, Konavlima, Lopudu da nije Društva? Kako bi stonski fortifikacijski sustav izgledao da nije njih? Sigurno u nekom trenutku bi se dogodila obnova te spomeničke baštine, ali danas istoj ne bi svjedočili da nije Društva. Zato je ono važan segment u očuvanju spomeničke baštine i zato im želim puno sreće i uspjeha u nadolazećih 270 i više godine. Jer o starcu treba voditi brigu kako bi on i dalje bio njegovan, održavan i spreman da ga prepustimo novim generacijama koje će ga jednako čuvati te novim predsjednicima i članovima koji će s jednakom ljubavi voditi Društvo brinući o osnovnom. To nije novac nego obnova spomeničke baštine", poručio je gradonačelnik Mato Franković.

A.Č.

Popularni Članci