BRATIMILI SE DUBROVNIK I IMOTSKI Prijateljstvo i povjerenje koje se gradilo stoljećima danas je okrunjeno

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Danas je svečano potpisan Protokol o suradnji između Grada Dubrovnika i Grada Imotskog, čime su službeno potvrdili status gradova prijatelja.

Gradonačelnik Mato Franković tom je prilikom istaknuo kako 'prijateljstvo između Dubrovnika i Imotskog traje dugi niz godina i seže daleko u povijest oba grada'.

"Svakako bih rekao da je pečat tog prijateljstva dan i za vrijeme Domovinskog rata uz činjenicu da je 36 Imoćana dalo svoje živote upravo ovdje, na području našeg grada, braneći na taj način Hrvatsku i oslobađajući grad od agresora. Posebna čast i zadovoljstvo je činjenica da smo potpisali povelju s gradonačelnikom Budalićem, čovjekom koji je bio hrvatski branitelj, oslobađao ovo područje i koji je s Imotskim sokolovima oslobađao Golubov kamen. Znamo na koji način je Golubov kamen predstavljao ugrozu svim našim građanima u vrijeme Domovinskog rata. Drago mi je što smo se bratimili, ovo je drugi hrvatski grad s kojim je Dubrovnik potpisao povelju prijateljstva. Prvi je Grad Vukovar a drugi Grad Imotski, simbole i jednog i drugog grada ne trebamo dodatno pojašnjavati", zaključio je Franković.

Gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić kazao je kako je ponosan što je u ime svojih sugrađana, kao i u ime Grada Imotskog i višestoljetnog prijateljstva, mogao  potpisati Povelju o prijateljstvu. 

"Ovo je 'točka na i' višestoljetnog prijateljstva između Imotskog i Dubrovnika. Nije mala simbolika da budu ta dva grada Vukovar i Imotski, jer naša bliska prošlost uistinu je obilježena krvlju u Domovinskom ratu. No, mi ne samo da nezaboravljamo, a to smo danas pokazali, nego i svjedočimo o slavinim danima naše prošlosti i naše povezanosti", rekao je Budalić. 

Popularni Članci