PO PRVI PUT ZAPLJENJENA U ŽUPANIJI Prošle godine turisti su pokušali unijeti kratom, novu drogu. Znate li što je to?

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Policijska uprava dubrovačko-neretvanska prošle godine je na jugu Hrvatske zaplijenila preko 490 kilograma marihuane, oko 1,4 kilograma amfetamina te 805 grama kratoma što je ujedno i nova droga koja se u evidenciji pojavljuje po prvi put. 

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske za Dubrovački dnevnik su odgovorili kako nije bilo slučajeva zapljene kratoma sve do srpnja prošle godine kada su je policijski službenici Policijske postaje Ston, u dva odvojena slučaja, pronašli kod dvojice državljana SAD-a prilikom njihovog ulaska u Republiku Hrvatsku na MCGP Zaton Doli.

U prvom je slučaju pronađeno 135 grama kratoma kojeg je u RH pokušao nezakonito unijeti 27-godišnjak, dok je u drugom slučaju, dva dana kasnije, 670 grama kratoma pronađeno kod 26-godišnjaka. Droga je uz potvrdu oduzeta, a dvojica državljana SAD-a su, uz kaznene prijave zbog sumnje da su počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama, predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Inače, kratom je biljka iz Jugoistočne Azije poznata po svojim svojstvima nalik na opijate. Pretežno se kuha u čaju, puši ili nalazi u kapsulama protiv bolova ili tjeskobe, a vrlo je često koriste osobe koje su u procesu odvikavanja s heroina.

Budući kako njeno konzumiranje može izazvati ovisnost, pa čak i smrt konzumenta, ova se biljka nalazi na Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga, slijedom čega se osobe koje se zateknu u njenom posjedu prekršajno ili kazneno procesuiraju, ovisno o količini s kojom se zateknu, odnosno radi li se o količini dostatnoj za osobnu upotrebu ili količini koja je namijenjena daljoj preprodaji.

Popularni Članci