Amerikanac se bavio uslugama prodaje otpada u Dubrovniku pa utajio porez i napravio niz prevara

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubravka Petric/PIXSELL
Državljanin SAD-a u dobi od 24-godine osumnjičen je za više kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminaliteta i to zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaju poreza ili carine, povredu prava iz socijalnog osiguranja i prijevaru i povredu obveza vođenja poslovnih i trgovačkih knjiga.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je 24-godišnjak, kao odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem u Dubrovniku, od početka lipnja 2021. do kraja kolovoza ove godine za pružene usluge prodaje otpada i posredovanja u prodaji otpada na području Europske unije i Azije, kupce roba upućivao na plaćanje u korist poslovnog računa otvorenog kod kreditne institucije iz Litve, te je taj novac najvećim dijelom trošio za svoje osobne potrebe i time si priskrbio imovinsku korist od 879.602,00 kune, na štetu spomenutog trgovačkog društva.

Također se sumnjiči kako je u prijavi poreza na dobit za 2021. godinu prikrio stvarno ostvarene prihode i rashode čime je izbjegao plaćanje poreza na dobit.

Nadalje, trgovačkom društvu koje je mu je pružalo knjigovodstvene usluge tijekom prošle i ove godine nije dostavljao podatke o ispostavljenim računima te je u radni odnos primio osobu što nije prijavio nadležnim službama i kojem je platio samo tri od osam obećanih plaća.

Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim kaznenim djelima iznosi 1.034.195,00 kuna.

Osumnjičeni je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave.  

Popularni Članci