'

Dalić: Kad gubimo, ja sam kriv, a kad se osvajaju medalje, to je slučajno

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Igor Kralj/PIXSELL
Izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić danas je održao konferenciju za medije. 

Kako je Perišić, na koliko je posto?

Jednom sam pričao o postocima pa ste me razvalili. Spreman je, trenira maksimalno, ali nakon devet mjeseci nije mu lako. On daje koliko može, piše Index. 

Jučer ste pripremali dvije zamjene pa ste u komunikaciji s Lukom to promijenili. Što se dogodilo?

Htjeli smo s Pjacom dobiti lijevu stranu i dobiti na prodornosti. Kad smo dali drugi gol, promijenili smo ideju. Znali smo da Perišić ne može do kraja utakmice igrati u tom ritmu i to je bio razlog.

Kako komentirate izjave da se previše očinski ponašate prema nekim igračima i da ih birate po zaslugama, a ne po formi?

Nisam to čuo, ponašam se isto svih ovih godina, igraju oni koji zaslužuju. Stavljam i gledam sa stožerom, mislim što je najbolje. Neki igrači imaju kredit, ali gledam najbolje za reprezentaciju i sebe. Moja sudbina ovisi o tome što ću raditi. Ako budem gledao očinski prema nekome, onda neće dobro ispasti.

Svi koji su tu zaslužuju biti tu. Kad smo radili popis, svi ste se s njim složili u 98% slučajeva. To se vjerojatno odnosi na starije igrače koji su od Rusije uz mene. Dok sam živ, bit ću zahvalan njima, ali će igrati koliko zaslužuju. Ne kažem da uvijek pogodim, ne kažem da sam u pravu, da uvijek sve vidim najbolje, ali to su moje odluke.

Kad spominjete probleme u obrani, jedna smo od tri momčadi čiji igrači na terenu nisu dobili žuti karton. Je li to dio problema, da nedostaje agresivnosti?

To je sigurno pokazatelj da nismo dovoljno agresivni i da nismo blizu igrača. Puštamo, daleko smo od njih... Jučer primimo gol nakon centaršuta koji moramo blokirati. Nismo dobri u tom dijelu igre, puno puštamo. Fali agresije i to zasad nismo uspjeli postaviti. Svi golovi koje smo primili bili su olaki. Zadnji gol protiv Albanije iz polukontre primimo...

Na rubu smo ispadanja, kako pronaći pravu energiju? Hoće li biti šok-terapija i promjena?

Bili smo na rubu ispadanja i u Kataru i na prošlom Euru, bilo je takvih situacija. Nama utakmica s Italijom sve znači, pobjeda nas vodi dalje. Rekao sam igračima da moramo ostati pozitivni, da moramo ostati vjerni onome što radimo i da moramo popraviti pogreške.

U Rusiji u grupi nismo primili nijedan gol, u Kataru jedan, a sad već pet. Olako ih primamo, svaki iole opasan napad nam završi u mreži i tu ne funkcioniramo kako treba. Protiv Portugala smo bili dobri, nismo mogli primiti gol protiv njih, odnosno teško, a sad je drukčije. Za nas sad počinje nokaut-faza.

Jučer su u drugom poluvremenu novi igrači donijeli novu energiju. Jeste li blizu odluci da ih stavite od prve minute? Drugo pitanje, hrvatska javnost kritizira, pogađa li vas to?

Moja isprika fotoreporterima prošli put, nisam ništa loše mislio. Dečki, sorry, samo sam htio da bude mirno. Nisam ja ljut.

Jesu, donijeli su novu energiju. Potrgali smo se da okrenemo utakmicu, to je činjenica i bili smo puno bolji nego u prvom poluvremenu. Imamo do Italije četiri dana, napravit ćemo analizu.

Naučio sam na kritike. Više na njih nego na pohvale iako je bilo puno više uspjeha u mojih sedam godina. To je realnost, s time sam se spreman nositi i to prihvatiti. Kad gubimo i igramo loše, ja preuzimam odgovornost i kažem "ja sam taj". I sad je tako. Kritike prihvaćam, nosim se s njima koliko god mogu.

Isto tako sam svjestan da je moja uloga nikakva kad se osvajaju medalje i da sam ja tu slučajno. Meni dragi bog daje koliko mogu nositi.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE

Popularni Članci