test

Počela je sezona gripe, evo kada je bolesnik najviše zarazan i koji su najčešći simptomi

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Luka Stanzl/PIXSELL
Krenula je sezona gripe i bilježi se veći porast slučajeva od očekivanog. Rizične skupine kao što su starije osobe, bolesne osobe i oni sa slabijim imunitetom izloženi su većoj opasnosti od oboljenja, ali i smrti pa bi trebali pripaziti na svoje zdravlje.

Simptomi gripe razlikuju se od osobe do osobe. Nek mogu imati vrlo blage simptome, a neki se teško razboljeti, odnosno razvititi upalu pluća ili sepsu, piše Eatthis.

Rizik od oboljenja ovisi o nekliko čimbenika od kojih su jedan godine. Tako su u najvećoj opasnosti osobe starije od 65 godina i djeca mlađa od dvije godine.

I trudnice su također rizična skupina jer im je imunitet malo oslabljen. Zatim su ugroženije i osobe s kroničnim boletima kao što su astma, srčane bolesti i dijabetes.

Period zaraze

Gripa je najzaraznija jedan dan prije pojave simptoma i nekoliko dana nakon dobivanja simptoma. No, neke osobe mogu biti zarazne tjedan dana ili više od početka bolesti, navode stručnjaci.

Kako biste spriječili širenje bolesti, trebate ostati kod kuće dok ne prođu svi simptomi i temperatura više ne raste.

Najčešći simptomi

– vrućica

– kašalj

– bolovi u mišićima ili tijelu

– grlobolja

– curenje ili začepljen nos

– glavobolja

– umor

Uobičajeni simptomi gripe, objašnjavaju stručnjaci, uključuju groznicu koja traje tri do četiri dana, jake bolove u tijelu, zimicu, umor i glavobolju. Simptomi se obično javljaju brzo, a kod djece se još može javiti povraćanje i proljev.

Gripa se uglavnom može liječiti kod kuće, odmaranjem i unosom puno tekućine. No, ako se razviju ozbiljne poteškoće s disanjem, dehidracija, groznica i napadaji potrebno je potražiti liječničku pomoć.

Popularni Članci