test

INTERVJU S DR. LJILJANOM BETICA RADIĆ „Peti val je izvjestan. Čestitanja ljubljenjem i rukovanjem ostavimo za neko drugo vrijeme!“

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Stiglo je najveselije vrijeme u godini,  vrijeme čestitanja, druženja, slavlja… A s epidemiološke strane gledano, doba bliskih kontakata koji mogu pogodovati širenju virusa. U blagdanima u vrijeme pandemije, o tome kako se zaštititi i što nas čeka, porazgovarali smo s infektologinjom, prim.dr.sc. Ljiljanom Betica Radić.

Ponovno je krenuo rast novozaraženih. Brojke nisu, barem zasad, jako zabrinjavajuće, ali ponovno imamo više zaraženih nego izliječenih na jugu Hrvatske. Kako očekujete da će se situacija dalje kretati?

Nalazimo se duboko u četvrtom valu, Delta VOC ostaje dominantna varijanta, a dobro je što bilježimo nešto veći interes za cijepljenjem. Dijelom je to rezultat zabrinutosti zbog pojave nove omikron varijante. Premda se njeno značenje prvotno minimaliziralo, čim su počele stizati informacije kako se radi o blažem obliku bolesti tipa obične prehlade bez smrtnih slučajeva. Omikron VOC će vjerojatno postati dominantna varijanta u EU/EEA unutar prva dva mjeseca 2022. što znači ponovno veliki broj zaraženih i peti val je izvjestan.

Božićno je vrijeme ujedno i vrijeme druženja, posjeta, ručkova, čestitanja, u epidemiološkom smislu svega onoga što znače bliski kontakti. Što biste preporučili građanima u nadolazećem razdoblju, kako se zaštititi?

Trebamo se pripremiti za dolazak omikrona. Svim odraslima savjetujemo treću dozu već tri mjeseca nakon druge doze. Nažalost, samo cijepljenje neće nas zaštititi, potrebno ga je kombinirati s već poznatim epidemiološkim mjerama: fizička distanca, nošenje maski, higijena ruku. Neka svatko za sebe provjeri svoj zdravstveni status, cijepni status, po mogućnosti ima li nedostatak vitamina D. Čestitanja rukovanjem i ljubljenjem ostavimo za neka bolja vremena, eventualno 'big hug'.

Koliko su koncerti na otvorenome epidemiološki sigurni?

Boravci na otvorenom ne spadaju u superširiteljske događaje i uvjetno rečeno sigurnija su mjesta uz uvjet da se osobe pridržavaju epidemioloških mjera pogotovo što se tiče distance.

U Hrvatskoj se pojavio omikron. Možemo li ga očekivati i u našoj županiji i jeste li imali već neke pacijente kod kojih bi se posumnjalo na omikron?

Zabilježeno je par pojedinačnih slučajeva u Hrvatskoj. Omikron se može pojaviti bilo gdje na svijetu. Ako se virus slobodno širi, njegovo evolucijsko i adaptacijsko svojstvo je da se mijenja i nastaju mutacije koje su u pravilu bolje prilagodljive. Zato se pandemija ne smije gledati kroz geopolitička pitanja. Plimni val omikrona je tu, krenuo je na put, tako da nije pitanje hoće li, nego kada će epidemijski val zahvatiti ovaj dio Europe. Delta VOC ostaje trenutno najraširenija varijanta. Slučajevi novih varijanti se otkrivaju reprezentativnim uzorkovanjem unutar EU/EEA rutinskog nadzornog sustava. Brzi porast slučajeva omikron VOC-a očekuje se u sljedeća dva mjeseca i vjerojatno će postati dominantna varijanta. Pitate kada klinički posumnjati na omikron. Vjerojatno kad ponovno naglo počne rasti broj zaraženih koji imaju akutnu respiratornu bolest tipa hunjavice ili tzv. 'obične prehlade' uz glavobolju i umor, a ne prati ih gubitak mirisa i okusa. Za sada oni koji dobiju teži oblik bolesti donjeg respiratornog sustava, ranije završavaju u bolnici za razliku od delta varijante.

Kakva su dosadašnja saznanja o tome koliko cjepivo protiv „vuhanskog“ soja pomaže kod omikrona?

Svjetska zdravstvena organizacija apelira na sve zemlje, posebno one s nedovoljnim opsegom cijepljenja da pojačaju cijepljenja i epidemiološke mjere jer postoje znanstveni dokazi da je nova varijanta hiperinfektivna 70 posto više od delta soja, djelomično izbjegava učinke cijepljenja, a osobe koje su preboljele COVID-19 mogu se ponovno zaraziti ovom varijantom. Prema podacima iz Velike Britanije, sada 60 posto slučajeva otpada na omikron varijantu. Booster doze će povećati zaštitu od teških ishoda od Delta VOC,  a prema preliminarnim podacima farmaceutskih tvrtki glasničkih cjepiva i od omikrona. Naime, preliminarne laboratorijske studije pokazuju da tri doze cjepiva Pfizer-BioNTech COVID-19 neutraliziraju varijantu omikrona (loza B.1.1.529), dok dvije doze pokazuju značajno smanjene titre neutralizacije. Slične, i čak nešto bolje rezultate dostavila je danas tvrtka Moderna. Obje tvrtke nastavljaju unaprjeđivati ​​razvoj cjepiva specifičnog za varijantu omikron i, ako bude potrebe, očekuju da će biti dostupno do ožujka. Zato svim odraslima preporučujemo booster dozu budući da su dvije doze cjepiva nedostatne. Ne zaboravimo da nas cjepiva protiv COVID-19 štite od teže bolesti i smrti od svih varijanti.

Jeste li optimistični po pitanju 2022. godine, kad se radi o pandemiji Covida?

Dok god imamo veliki broj osoba koje nisu imune, virus će se širiti. Za prekid slobodnog širenja potrebno je najmanje da 70 posto populacije stekne otpornost cijepljenjem ili preboljenjem. Mi smo zemlja sa slabom procijepljenošću, ispod prosjeka EU, tako da je peti val izvjestan. Pretpostavlja se da će do proljeća, možda i prije omikron biti dominantna varijanta. Čak i ako je težina bolesti uzrokovana omikron VOC jednaka ili niža od težine Delta VOC, povećana prenosivost će rezultirati rastom slučajeva i može nadmašiti sve prednosti potencijalno smanjene virulencije. Stoga se smatra da će omikron VOC vjerojatno uzrokovati dodatne hospitalizacije i smrtne slučajeve. Prema preporukama SZO i ECDC-a treba planirati povećanje kapaciteta zdravstvene skrbi za liječenje očekivanog većeg broja slučajeva, a od vitalnog značenja je poduprijeti sve aktivnosti u svezi provođenja kompletnog cijepljenja i docjepljivanja booster dozom. Booster doze će povećati zaštitu od teških ishoda od delta VOC-a i prema preliminarnim podacima od omikrona.

Ostaje pitanje hoćemo li imati još epidemijskih valova nakon izvjesnog petog vala. Isto će najviše ovisiti o brzini cijepljenja koja je nažalost u nas još uvijek spora i nedostatna. Što se tiče samog virusa, trenutačno je poznato nešto više od 200 varijanti koje posjeduju čitav klaster različitih mutacija, a obećavajuće je da neke mutacije mogu biti štetne i za sami virus. 

Sve u svemu, važno je da rješenja izlaska iz ove pandemije ima, a ako se svi potrudimo, bit će brže i s manje žrtava.

Popularni Članci