SVEČANA SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE Župan Dobroslavić: "Ocjenu o tome koliko smo u svom radu bili uspješni prepuštamo drugima, ali ova koju smo dobili na izborima je vrlo dobra" (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Svečana sjednica Županijske skupštine povodom Dana županije i blagdana njenog zaštitnika sv. Leopolda Mandića održana je danas u Kazalištu Marina Držića. 

Događaju su nazočili brojni visoki uzvanici, među kojima i Branko Bačić, Božo Petrov, Ernest Petri, Damir Dekanić, Marija Buhać, Predrag Čović, Zrinka Raguž i Frano Matušić. 

Predsjednica Županijska skupštine Terezina Orlić otvorila je svečanu sjednicu, nakon čega je prikazan video o projektima i aktivnostima Dubrovačko-neretvanske županije koji su obilježili protekli period. 

Okupljenima se obratio župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

"Ova županija, ali i druge, neosporiva je potvrda da je regionalni ustroj u Republici Hrvatskoj zamišljen i uspostavljen dobro i da su županije opravdale svoje postojanje. To vrijedi i za lokalni ustroj, gradove i općine. Županija je kroz prošlu, ali sve prethodne godine, pridonosila kvaliteti života naših sugrađana i uspješnom radu njihovih udruga i uspostavljanju što boljih uvjeta za naše gospodarstvo. Zahvalni smo što je to veoma uspješno radila naša Vlada, posebno s obzirom na brojne krize kroz koje smo prolazili. Sve to otvaralo je i otvara prostor za kreativnost pojedinaca i skupina u svim djelatnostima u županiji. A u tu kreativnost najviše se pouzdajemo, a i oslanjamo. Ocjenu o tome koliko smo u svom radu bili uspješni prepuštamo drugima, međutim sa zadovoljstvom bilježimo da smo ocjena koju smo dobili u našoj županiji na na nedavnim izborima bila veoma dobra. Osim rada Vlade, ocjenjivao se zasigurno rad na lokalnoj i regionalnoj razini. Uvjereni smo da je ocjena takva zato što su nas u radu vodile ideje skromnosti, transparentnosti, predvidljivosti, što smo osiguravali stabilnost, sigurnost i daljnji održivi razvoj, što smo štitili nacionalne interese, čuvali iznimnu kulturnu i prirodnu baštinu, što smo naslijedili, štitili vrednote Domovinskog rata, brinuli o članovima obitelji poginulih branitelja, a i o braniteljima, logorašima, indvalidima, civilnim žrtvama Domovinskog rata, onima koji su nas svojom žrtvom trajno zadužili", kazao je Dobroslavić.

"Našim nastojanjem, a razumijevanjem i potporom naše Vlade, spojili smo južni dio s ostatkom Hrvatske prelijepim Pelješkim mostom. Simbol je to brige za hrvatski jug i članstva u EU. Približavamo sve dijelove županije i turistička odredišta Gradu i ZL Ruđera Boškovića. Spajamo Pelješki most s Korčulom brzom cestom, obilaznicom Orebića i lukama Perna i Polačište. Približavamo Lastovo dogradnjom Luke Ubli, Korčulu dodatno uz terminal u Veloj Luci i dogradnjom Luke Prigradica. Helikoptersku hitnu službu smo izborili kao cjelogodišnju. Osiguravamo kvalitetu življenja i nesmetani razvoj turizma uz Centar kompetentnosti i druge mjere i gradnjom Centra za gospodarenje otpadom. Osiguravamo dugoročno opstanak poljoprivrede u Dolini Neretve projektom brane na Neretvi i sustavima navodnjavanja. Centrom i pokušalištem za agrume uvodimo na velika vrata znanost u županijsku poljoprivredu. Pripremili smo obnovu OB Dubrovnik, ide rekonstrukcija i energetska obnova Kalosa. Sigurnom kućom, Centrom za djecu s teškoćama u razvoju u Metkoviću, planiranim centrima na Korčuli i Pelješcu pokazujemo osjetljivost prema najranjivijim slojevima u našem društvu. Uvodimo širokopojasni internet, gradimo škole i dvorane za jednosmjensku nastavu. Branimo područje županije od negativnog utjecaja projekata Gornji Horizonti i ZL Trebinje. Odabir projekata naših susjeda prepuštamo njima, ali ti projekti ne smiju ugroziti našu županiju. Ne dopuštamo svojatanje dubrovačkih velikana i posezanje za hrvatskim identitetom ovoga prostora. Oštro reagiramo svaki put kad se laž predstavlja kao istina, krivotvorina kao činjenica", kazao je župan. 

"Onima koji sve ovo nisu razumjeli ili ne žele razumjeti, na čelu s predsjednikom Milanovićem, hrvatski narod je poručio na izborima da ponovno razmisle. Zoranu Milanoviću je narod poručio da da ostavku jer ne može osoba koja je kršila Ustav biti na čelu ponosne države Hrvatske", zaključio je župan i čestitao svima. 

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhać potom se obratila okupljenima. 

"Osjećam iznimnu čast nazočiti i obratiti se na svetkovini koja nas iznova podsjeća na bogatu povijest, kulturu, tradiciju Dubrovnika i cijele županije. S pravom se ističe kako je ovaj kraj biser hrvatske obale, ali je ujedno i nama draga susjedna i prijateljska županija, s kojom se ispreplećemo u životima i sudbinama. Vi ste primjer izvrsnosti i uzor mnogima. To ste dokazali izgradivši od ratom pogođenog i razrušenog hrvatskog prostora vodeću županiju po višestrukim kriterijima, prepoznatu u cijelom svijetu. Na tome vam uistinu čestitam. Ovaj nas svečani trenutak podsjeća i na važnost zajedništva i suradnje i usmjerenost prema novim zajedničkim projektima, koji će donijeti boljitak žiteljima oba naša prostora. Istinski osjećam kako smo zajednički predani takvoj viziji naše budućnosti. Zaključit ću porukom kako slaveći dičnu prošlost planiramo i sigurnu budućnost na zajedničkom putu izvrsnosti, sigurnosti i napretka", zaključila je Buhać uz čestitke.

Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika, ali i predstavnik predsjednika Hrvatskog sabora, potom se obratio okupljenima. 

"Župan je na početku svog izlaganja rekao ono što se zapravo već godinama potvrđuje, a to je kako je ispravna odluka bila utvrditi regionalni i lokalni ustroj onakav kakav je on danas. Svjedoci smo bili dugogodišnjeg političkog lutanja pojedinaca, koji su preispitivali ispravnost takvog regionalnog i lokalnog ustroja. Međutim, danas vidimo kako se Hrvatska snažno razvija i napreduje iz dana u dan. Iznimno je važno napomenuti da tako ne bi bilo moguće bez Vlade RH, koja ne gleda tko dolazi iz koje jedinice, političkog spektra, već gleda svakog stanovnika s ciljem da mu sutra bude bolje nego što je to bilo danas ili jučer. Župane, želim vam se zahvaliti i čestitati na brojnim projektima koje ste realizirali. Želim vam čestitati na ustrajnosti, kad su pojedinci Pelješki most nazivali iluzijom za budale, niste odustajali. Kad su pojedinci željeli spojiti krajnji jug Hrvatske trajektima, vi ste rekli snažno ne. Upravo zbog toga, danas svjedočimo realiziranog projekta Pelješkog mosta, ali ne i samo njega. Želim vam čestitati također na činjenici da ste pokrenuli i završit ćete projekt Centra za gospodarenje otpadom. Činjenica da se kroz brojne projekte upravo Dubrovačko-neretvanska ističe kao predvodnica korištenja fondova EU, još dodatno zaslužuje pohvalu. Drago mi je što smo uspješno surađivali na brojnim projektima u interesu Grada Dubrovnika. Tu bih istaknuo projekt rekonstrukcije i obnove Vile Čingrije, budući Centar kompetencija. Tu se pokazala jedna velika sinergija između Grada Dubrovnika, koji je vilu kupio od Vlade RH i odmah je dao na korištenje Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Cijeli niz je i drugih projekata koje zajedno radimo", kazao je Franković i čestitao županu, ali svima okupljenima Dan županije. 

Potom se okupljenima obratio Branko Bačić, ministar, potpredsjednik Vlade i izaslanik predsjednika Vlade.

"Ovakav ustroj je opravdan u Hrvatskoj, samo letimični pregled videa iz kojeg smo mogli iščitati brojne projekte Dubrovačko-neretvanske županije opravdaju njen status jedinice lokalne samouprave. U svim projektima se jasno vidi vaša ruka, župane, a i vaših suradnika koji dan i noć rade na projektima za županiju. Kao što je bio i naziv filma, "Mjesto gdje vizija postaje stvarnost", doista je županija mjesto gdje viziju juga Hrvatske možemo pretočiti u stvarnost. Jasno da u tim projektima bi nedostajala financijska komponenta da nije bila pružena ruka Vlade RH, to je dužnost središnje vlasti, da prepoznaje projekte koje će u sinergije s regionalnom i lokalnom samoupravom realizirati za bolji život građana", kazao je Bačić i rekla kako nitko od dionika ne bi mogao sam realizirati projekte, već je bitna suradnja, a i korištenje sredstava EU, za što je zahvalio Vladi, a i Andreju Plenkoviću osobno. 

"Mi smo jedna od najboljih i najuspjelijih županija u Republici Hrvatskoj, treća smo. Pred nama je ogroman iskorak, koji se već realizira. U javnoj nabavi, odnosno donošenju odluke, je uskoro odabir izvođača prve dvije dionice autoceste, duge 21 kilometar, vrijedne 380 milijuna eura, praktički su skuplje nego Pelješki most bez pristupnih cesta. Realiziramo obilaznicu Orebića, aplicirat ćemo na dva javna poziva, kako bi donijeli projekte renesanse hrvatske obale, koji su se najviše dokazali upravo ovdje, u svojoj punini", kazao je Bačić.

"Koliko god su EU sredstva velika, bez nacionalnih sredstava se ne može. U osnovi, u temelju EU sredstava su nacionalna sredstva. Da bi nacionalna sredstva mogla to pratiti, potrebno je osigurati gospodarski rast. Vjerujem da ste vidjeli da je Državni zavod za statistiku objavio da je Hrvatska druga s rastom gospodarstva u Europi. U takvom društvu rasti brzo ili najbrže je iznimni kompliment i mi ćemo s tim projektima i nastaviti. Jučer smo na sjednici Vlade zabilježili podatak da je prvi put u povijesti RH zaposleno preko milijun i 800 tisuća ljudi, a najmanje je nezaposlenih. To omogućuje punjenje proračuna i dodatan rast", kazao je Bačić i dodao da će se nastaviti s projektom decentralizacije. 

"Koliko god se trudili da te projekte realiziramo, koliko god bili vrijedni, važni i bez kojih se ne može živjeti, imaju svrhu ako su temelj revitalizacije svih krajeva RH. Napravit ćemo Nacionalni plan stambene politike. Ako omogućimo mladima, nakon što smo im osigurali radno mjesto, ako im osiguramo dom, onda možemo reći da smo ispunili osnovnu zadaću. Već smo pripremili koncept kako bi mladim ljudima omogućili priuštivo stanovanje. Jer, teško je doći do stana, a bez stana se ne može dobro i kvalitetno živjeti. Tu čestitam gradonačelniku Dubrovnika na projektu Dubrovačke stanogradnje, vjerujem da će i on s nama krenuti u novi projekt", zaključio je Bačić uz čestitke. 

Popularni Članci