NEUMORAN JE ŽELJKO COTA U subotu prvi u sprint triatlonu, u nedjelju drugi na polumaratonu!

Autor: Rafael Barkiđija Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Otplivati 750 metara, biciklirati 20 kilometara i trčati pet kilometara. Dan nakon, trčati preko 21 kilometar. Pri tome uzeti dvije medalje. Dovoljno razloga za čuti dojmove 26-godišnjeg triatlonca s Gorice.

Centralni događaj osmog izdanja DuMotiona, kao i svake godine, bio je polumaraton. Već dobro poznata dionica duga nešto malo više od 21 kilometar, ove je godine doživjela kozmetičke promjene. Na povratku iz Komolca trkači su išli i preko novouređene Lapadske obale. Najbrži je bio Amerikanac John Mieszczanski, s vremenom 1:15:00. Za njim je u cilj ušao član Triatlon kluba Dubrovnik, Željko Cota, koji je imao vrijeme 1:15:24.

Prvi službeni nastup na DuMotionu. Do sada sam bio zec, držao bih balon s prolaznim vremenom. Dosta sam zadovoljan jer sam u zadnje vrijeme imao manjih zdravstvenih problema. Izgleda da sam odradio dobre pripreme preko zime, napravio bazu, i evo dobar rezultat. Čak moje najbolje vrijeme na polumaratonu” – istaknuo je Cota, nakon nove medalje na zidu.

Specifičnost ove rute je elevacija, odnosno, kako se slobodno može pojednostaviti, veliki broj uzbrdica i nizbrdica. I to ne baš kratkih. Prvo uz Boninovo, potom niz Gruž, onda po povratku uz Sud do Boninova. Mnogim trkačima s velikim ambicijama ovo je pravi test, pa tako i Coti. Uz to, u ovakvoj se utrci mora dosta taktizirati i štedjeti. Velike uzbrdice ruše vrijeme.

Nakon gužve na startu, odvajanja i razvodnjavanja, na Boninovu kreće nizbrdica prema Gružu. Tu sam bio treći cijelo vrijeme. Sve do ponovnog penjanja na Boninovo, gdje stižem drugoplasiranog. Možda je nedostajao kilometar-dva da uhvatim i prvog, ali dobro je tempirao svoje vrijeme. Start se treba kontrolirati, jer kod nas je ovdje dosta brdovito, treba ostaviti energije za kasnije” – pojašnjava Cota.

Dan prije dubrovačkog polumaratona, u subotu (27. travnja), uzeo je pobjedu na poznatom sprint triatlonu u Korčuli, koji nosi ime po Marku Polu. Iako je sprint distanca triatlona, kako i samo ime sugerira – kraća, odraditi sprint triatlon i polumaraton u 24 sata nije mala stvar u sportskom smislu. Otplivao je 750 m, biciklirao 20 i trčao pet kilometara.

„Moja druga pobjeda na Marko Polo Challenge događaju, koji je tamo pravi spektakl, cijeli vikend. U nedjelju sprint triatlon, u nedjelju half-ironman. Čestitam Goran Puligu, klupskom kolegi, on je ostvario drugo mjesto na half-ironmanu. Sprint triatlon mi je bio trening za nedjelju i polumaraton. Je li utjecalo na nedjeljni rezultat, jest, može biti pozitivno, može biti negativno. To je trajalo manje od uru vremena, bez da sam morao nešto jače raditi, nisam imao previše konkurencije, ali pobjeda je tu. Dobro sam se osjećao i na polumaratonu” – priznao je dubrovački triatlonac, koji je dan nakon ove dvije utrke, u susretu povodom intervjua, izgledao kao da može odmah odraditi i cijeli maraton.

Andro Tasovac / Marko Polo Challenge

No, neće Cota pamtiti samo sportski uspjeh dubrovačkog vikenda, već i atmosferu s dubrovačkih ulica. „Možda sam subjektivan, ali DuMotion je jedna od najljepših utrka koje sam odradio. A odradio sam ih puno po inozemstvu. Ne mogu ravnati puno utrka s ovom, organizacija, kvaliteta utrke, kvaliteta startnog paketa. Pa i volonteri, okrepne stanice. Tko nije, preporučam. Svakako, barem na 5k. Istina, dosta teških pet kilometara, ali ta uzbrdica od Suda do Boninova, to je čar ove utrke” – zaključuje Cota.

Popularni Članci